- Innholdsoversikt
- Hva er forkjølelse og hvordan smitter det?
- Symptomer på forkjølelse
- Behandling av forkjølelse
- Behandling av sår hals og hoste
- Behandling av tett nese
- Behandling av smerter og feber
- Smittereduserende tiltak
- Når bør du kontakte lege?
Hva er forkjølelse og hvordan smitter det?
Forkjølelse skyldes virusinfeksjon i de øvre luftveiene. Det er ikke ett bestemt virus, men mange ulike virus som kan forårsake forkjølelse. Når du hoster og nyser spres viruset i luften med ørsmå dråper. Andre kan puste inn disse dråpene, og det er dette som kalles dråpesmitte. En enda vanligere smittemåte er at du holder deg for ansiktet når du hoster eller nyser, for deretter å ta på for eksempel et dørhåndtak. Andre som tar på det samme dørhåndtaket får dermed viruset på hendene sine, tar seg ved nese, øyne eller munn og blir smittet, og det er dette som kalles kontaktsmitte. Inkubasjonstiden, som vil si tiden fra du blir smittet til symptomene oppstår, er vanligvis 2-4 dager.
Symptomer på forkjølelse
Symptomer på forkjølelse starter ofte med sårhet og vondt i halsen, deretter får man typiske neseplager som tett og rennende nese. Andre vanlige symptomer er hodepine, hoste, verkende muskler og frysninger. Små barn kan få feber, men voksne får sjelden feber.
Behandling av forkjølelse
Det finnes ingen mirakelkur mot forkjølelse, men de plagsomme symptomene kan lindres.
Det er viktig å merke seg at antibiotika ikke hjelper mot virus.
Sår hals og hoste
Sår hals er veldig vanlig ved forkjølelse. Selv om plagene som regel går over av seg selv i løpet av få dager, finnes det reseptfrie, smertestillende legemidler som kan lindre plagene lokalt i munn, svelg og hals. Disse legemidlene finnes som sugetabletter og munnspray, er kun til korttidsbruk, har aldersgrense og har en maksimal anbefalt døgndose. Tilgjengelige legemidler er Zyx, Dekadin-duo, Strefen og Bertolix.
Det finnes også andre halstabletter som kan virke lindrende ved sår hals og hoste ved at de øker spyttproduksjonen og virker smørende, men dette er ikke legemidler.
Reseptfrie legemidler mot sår hals
Andre halstabletter
Både tørrhoste og slimhoste er vanlig ved forkjølelse. Og selv om slik hoste kan være veldig slitsomt skal den ikke alltid undertrykkes. Hoste er en beskyttelsesrefleks for luftveiene, og slim i luftveiene fjernes effektivt når man hoster. Hostemedisin kan virke lindrende, men det er viktig å være klar over at effekten er begrenset og ikke godt dokumentert. Uten resept finnes det både reseptfrie legemidler og andre preparater for korttidsbruk, både mot tørrhoste og slimhoste. Det finnes også reseptbelagte legemidler mot hoste.
Noskapin er et reseptfritt legemiddel til bruk som hostedempende ved tørrhoste, mens Solvipect, Benysine og Bisolvon er reseptfrie legemidler til bruk som slimløsende ved hoste. Granon og Bronkyl er reseptfrie legemidler som virker slimløsende og gjør slimet lettere å hoste opp. Bronwel kan brukes ved både tørrhoste og slimhoste, og inkluderer Bronwel Comp som er reseptfrie legemidler som finnes både som mikstur og pastiller, samt Bronwel Night Hostesirup og Bronwel Kids + Family Hostesirup som er klassifisert som medisinsk utstyr. Bisolnatural kan også brukes ved både tørrhoste og slimhoste (klassifisert som medisinsk utstyr).
Tørrhoste
Slimhoste
Tørrhoste og slimhoste
Her kan du lese mer om hoste hos barn
Tett nese
Tett nese er først og fremst ubehagelig, og ved å åpne opp vil det bli enklere å puste gjennom nesen. Vi anbefaler å først forsøke å behandle med saltvann, men hvis det ikke er tilstrekkelig kan man bruke en reseptfri slimhinneavsvellende nesespray eller nesedråper.
Saltvann kan brukes for å rense nesen og fjerne snørr, og kan brukes så ofte man ønsker. Saltvann finnes både som nesespray og nesedråper.
Saltvann
Reseptfrie slimhinneavsvellende legemidler til nesen er kjent som Otrivin, Zymelin og Rhinox. Disse legemidlene virker ved å trekke sammen blodårene i neseslimhinnen, og på den måten forhindrer de at slimhinnen sveller opp og det blir lettere å puste gjennom nesen. Slimhinneavsvellende nesespray eller nesedråper er kun til korttidsbruk, og skal ikke brukes i mer enn 10 dager sammenhengende på grunn av fare for avhengighet (maks 5 dager sammenhengende for barn). Slimhinneavsvellende nesesprayer og nesedråper finnes i ulike styrker til ulike aldersgrupper. Vi anbefaler å bruke saltvann først, for å rense nesen og gjøre den klar for den slimhinneavsvellende sprayen/dråpene.
Slimhinneavsvellende legemidler
Hvis du har både tett og rennende nese finnes det kombinasjonsnesesprayer (Otrivin Comp, Zycomb) med to ulike virkestoffer. Det ene virkestoffet virker slimhinneavsvellende, mens det andre har effekt mot rennende nese. Disse sprayene skal bare brukes av voksne over 18 år, og ikke i mer enn 7 dager sammenhengende.
Nesespray mot tett og rennende nese
Her kan du lese mer om tett nese hos små barn og her kan du lese mer om tett nese
Smerter og feber
Ved smerter eller feber kan legemidler som virker smertestillende og febernedsettende lindre plagene. Paracetamol (Panodil, Paracet, Pinex) er førstevalg ved behandling av feber og milde til moderate smerter hos voksne og barn. Ibuprofen (NSAID, ikke-steroid antiinflammatorisk middel) er et betennelsesdempende legemiddel som også kan brukes, men dette er vanligvis ikke førstevalg. Reseptfrie legemidler med ibuprofen er Ibux, Ibumetin og Nurofen.
OBS! Det er ikke alle som bør bruke NSAIDs. Ved visse sykdommer og ved bruk av visse medisiner kan bruk av NSAIDs være skadelig og det bør utvises forsiktighet. Dette gjelder for eksempel ved sår/blødninger i magesekken, nyresykdommer samt hjerte- og karsykdommer. Det er også viktig å være klar over at NSAID kan utløse astmaanfall hos astmatikere. Kontakt oss på apoteket eller legen din dersom du er usikker på om dette gjelder deg.
Her kan du lese mer om smertestillende i ulike former
Smertestillende og febernedsettende legemidler
Smittereduserende tiltak
- Vask hendene! Det aller beste tiltaket for å unngå å bli smittet eller smitte andre, er å sørge for god håndhygiene. Vask hendene med såpe og vann. Hvis det ikke er mulig med håndvask, så er hånddesinfeksjon et godt alternativ.
- Ha god hostehygiene! Hold papirlommetørkle foran munn og nese når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet og vask hendene. Host eventuelt i albuekroken.
Når bør du kontakte lege?
En forkjølelse er som regel uproblematisk og det er som oftest ikke nødvendig å oppsøke lege. Kontakt lege ved høy feber, ved feber som ikke går over i løpet av noen få dager, samt hvis symptomene blir verre eller ikke blir bedre i løpet av noen få dager.
Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge, Store Norske Leksikon, Norsk Helseinformatikk, Helsenorge
Oppdatert: februar 2025