- Innholdsoversikt
- Når trenger jeg å bruke solkrem?
- Hvorfor er det så viktig å smøre ansiktet?
- Hvordan beskytter solkremen huden vår?
- Hvilken faktor bør jeg bruke?
- Våre mest populære solkremer til ansikt
Når trenger jeg å bruke solkrem?
Nordmenn flest er nok flinke til å bruke solkrem når de er på solferie til sydligere strøk, men mange tar dessverre ikke sola i Norge like på alvor. Vi passer kanskje på å få med oss solkremen på ferie eller helgeturen, men solstrålene treffer oss like sterkt når vi driver med de mer hverdagslige gjøremålene våre. Ute på joggetur i finværet, en søndag travelt opptatt med båtpussen, eller med kaffekoppen i solveggen - da glemmer dessverre mange av oss solkremen og blir solbrente.
Det er lett å la seg lure av kaldere vær og/eller et tynt skydekke. Men det er viktig å være klar over at om du er ute og koser deg med ski og aking i bakken eller rusler langs sjøen om sommeren, så reflekteres solstrålene veldig godt av snøen og havet. Du må ta hensyn til at dette er en faktor som kan øke UV-strålenes intensitet og dermed ditt behov for solbeskyttelse.
Hvor sterke UV-strålene er angis i UV-indeksen som er en internasjonal målestandard. Hvis UV-indeksen er 3 eller høyere er det viktig med solbeskyttelse. UV-indeksen varierer fra sted til sted, og fra dag til dag. Du kan selv sjekke UV-indeksen der du til enhver tid oppholder deg hos nilu.no.
Hvorfor er det så viktig å smøre ansiktet?
Ansiktet er den delen av kroppen som er mest utsatt for sol og er derfor ekstra viktig å beskytte. Huden «husker» episoder når vi blir solbrente eller utsettes for sterk sol, og eventuelle solskader tar vi med oss gjennom hele livet. Derfor har solbeskyttelse stor betydning helt fra vi er barn til vi blir gamle. Vi blir eldre for hver dag som går, og det er helt naturlig at det etter hvert skal synes i ansiktet vårt også. Men UV-stråler fra sola framskynder aldringsprosessen betraktelig, og de fleste rynker og furer i ansiktet er et resultat av sollys, og ikke alder.
Hvordan beskytter solkremen huden vår?
Når vi er ute i sola utsettes vi for både UVA- og UVB-stråler. Det er disse strålenes negative effekter på huden vi beskytter oss mot ved bruk av solkrem. UVA-stråler kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråler gjør at man blir solbrent. Begge typer stråling kan øke faren for å utvikle hudkreft.
Solfaktoren på solkremen angir UVB-beskyttelsen, men i følge Europakommisjonen, skal alle solkremer beskytte både mot UVA- og UVB-stråler. Det er utviklet en merkeordning som hjelper deg med å finne solkremer med anbefalt grad av UVA-beskyttelse. Når solkremen har en ring med UVA-symbol inni, vet du at UVA-beskyttelsen er minimum 1/3 av den UVB-beskyttelsen som er angitt som solfaktor.
Hvilken faktor bør jeg bruke?
Hvilken hudtype du har, spiller en rolle ved valg av solbeskyttelse. Jo lysere hud, jo mer behov for beskyttelse. I tråd med anbefalingene til Kreftforeningen, anbefaler vi en solkrem med faktor 30 eller mer. Like viktig som høy solfaktor, er det å bruke nok solkrem. Smører du et for tynt lag, vil ikke solkremen gi den graden av beskyttelse som er angitt. Kreftforeningen angir at man bør bruke ca. en teskje (5 ml) til ansikt (og eventuelt hode og nakke). Smør deg godt inn før du går ut, og vær ekstra nøye med panne, nese og kinn. For ekstra beskyttelse av disse utsatte områdene kan en solstift med høy faktor være et godtsupplement. Glem heller ikke å beskytte leppene. Er du lenge ute i sola eller svetter mye i ansiktet, bør du gjenta smøringen etter 2–3 timer.
Våre mest populære solkremer til ansikt
Se hele utvalget vårt av solkrem til ansiktet.
Kilder: Kreftforeningen, Mattilsynet, Helsebiblioteket, Norsk Helseinformatikk (NHI), Store Norske Leksikon, Folkehelseinstituttet (FHI), Direktoratet for Strålevern og Atomsikkerhet (DSA),
Oppdatert: mars 2025