Brennesle kjennetegnes ved mørkegrønne blader med hjerteform og sagtannede kanter, og brannhår på stengel og under bladene. Brennesle vokser over hele landet, og blomstrer fra juni til september. Planten vokser seg ofte mellom 30-130 cm høy.
Foto: iStock.com/Zbynek Pospisil
Hva skal jeg gjøre når jeg har brent meg på brennesle?
Kontakt med brennesle kan forårsake en form for elveblest, og en typisk reaksjon er lokal rødhet, dannelse av vabler, svie og kløe. Planten skiller også ut en syre som irriterer huden. Hudreaksjonen er som regel helt ufarlig.
Nøytralisering av syren vil hjelpe mot plagene, og ofte er det nok å skylle området med kaldt vann for at kløen/svien skal forsvinne. TIPS! Spyttet ditt er mildt basisk, og kan derfor også hjelpe mot symptomene. Xylocain Salve 5 % (lokalbedøvende) kan forsøkes hvis det ikke er tilstrekkelig med skylling av området. Eurax Krem 10 % er en kløestillende krem som også kan være effektiv symptomlindring. Noen ganger kan det være nok å bare bruke en kjølende og lindrende spray eller gel.
Når bør jeg kontakte legen?
Hvis du opplever opphovning i munn/svelg eller pusteproblemer, bør du kontakte lege så fort som mulig. Du bør også kontakte lege ved symptomer på utvikling av allergisk sjokk, som rask puls, matthet, uro, svimmelhet eller kvalme.
Kilder: Norsk Helseinformatikk, leverandørinformasjon
Oppdatert: juni 2022