Avstand er fortsatt den viktigste faktoren for å forebygge smitte. Vi er alle oppfordret til å holde 1 meter avstand til andre. I enkelte situasjoner, for eksempel på kollektivtransport, er det vanskelig å holde denne avstanden. Da anbefaler myndighetene oss til å bruke munnbind når det er økende smittespredning rundt oss.
Hva er forskjellen på de ulike munnbindene?
Medisinske munnbind er beregnet til engangsbruk som inndeles i Type I, Type II eller Type IIR. Jo høyere tall, jo bedre bakteriefiltreringsevne og mer beskyttelse har munnbindene. Medisinske munnbind er utformet for å hindre smitte fra den som har det på til andre, men det har også en beskyttende effekt for den som bærer det. Medisinske munnbind er medisinsk utstyr, med krav til konstruksjon, design, ytelse og testmetoder for godkjenning av slike produkt. Det er også krav til merking og norsk bruksanvisning.
Klasse I er anbefalt av myndighetene til bruk av befolkningen. Klasse II og IIR har altså noe høyere filtreringsgrad enn klasse I. Klasse IIR er i tillegg laget for å beskytte mot væskesprut.
Viktig: Medisinske munnbind er ment til engangsbruk og skal ikke gjenbrukes!
Åndedrettsvern er ansiktsmasker med filter som forhindrer inhalering av støv og partikler, og gir en litt bedre beskyttelse mot virus. Dette er klassifisert som verneutstyr og er primært anbefalt til helsepersonell med nær pasientkontakt og som er utsatt for smitte av virus og bakterier.
Tøymunnbind er ikke godkjent medisinsk utstyr, og gir ikke like god beskyttelse som medisinske munnbind fordi filtreringsevnen (beskyttelsesgraden) er ukjent. De er derfor ikke anbefalt til syke personer eller for de som har nærkontakt med syke.
Hvordan bruke munnbind?
For å oppnå ønsket effekt av munnbind er det veldig viktig at dette brukes riktig og i henhold til bruksanvisning. Gode råd for riktig bruk:
- Håndhygiene: vask hendene med såpe og vann før du tar på munnbind, og når du tar det av. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ om du ikke har vann og såpe tilgjengelig.
- Unngå å ta på munnbindet under bruk.
- Munnbindet skal plasseres over nese, munn og hake. Klem til over neseryggen og trekk munnbindet ut slik at det sitter godt. Kontroller at kantene på munnbindet ligger tett mot huden i hele omkretsen.
- Har man skjegg vil ikke munnbind sitte godt på, og det bør vurderes å fjerne skjegget.
- Unngå å vri eller lag knute på strikken til munnbindet for å gjøre det strammere eller mer behagelig bak øret.
- Ikke ha munnbindet på haken, i pannen eller dinglende på armen.
- Medisinske munnbind er ment til engangsbruk og skal kastes etter bruk. Bruker du tøymunnbind, skal disse vaskes på 60 grader mellom hvert bruk.
Andre smitteforebyggende tiltak.
Bruk av munnbind må ikke skape en falsk trygghet! Det erstatter ikke andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst 1 meter.
Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), HelseNorge og leverandørinformasjon.
Oppdatert: Juni 2021