Symptomer på migrene
Migrene er en nevrologisk sykdom som fører til gjentatte anfall av intens hodepine. Et migreneanfall varer vanligvis mellom 4 og 72 timer og kan gi:
- Pulserende, ensidig hodepine
- Kvalme og noen ganger oppkast
- Overfølsomhet for lys, lyd og lukt
- Synsforstyrrelser
Migrene deles gjerne inn i to hovedtyper:
Migrene uten aura: Ikke varselsymptomer før et hodepineanfall.
Migrene med aura: Varselsymptomer før et hodepineanfall. Man kan oppleve symptomer som synsfeltutfall, øresus, nummen følelse i kroppen og talevansker.
Migrene rammer oftere kvinner enn menn
Mange får sitt første migreneanfall det året de får sin første menstruasjon. Mange kvinner opplever at migreneplagene påvirkes av menstruasjon, hormonell prevensjon, graviditet og overgangsalder. Noen opplever migrene sjeldent, for andre er det en jevnlig og hyppig utfordring.
Hva kan utløse et migreneanfall?
Utløsende faktorer varierer fra person til person. Noen av de vanligste triggerne for migrene er:
- Hormonelle endringer (som menstruasjon)
- Uregelmessig eller for lite søvn
- Stress – eller avspenning etter stress
- Ujevn eller mangelfull ernæring
- Sterkt lys eller sterke lukter
- Alkohol, særlig rødvin
Det kan være nyttig å føre en såkalt migrenedagbok hvor man noterer dato og varighet for hvert anfall, samt hva man gjorde i timene før migreneanfallet oppstod. På den måten kan det være enklere å identifisere de utløsende faktorene, samt forebygge fremtidige anfall.
Hvordan kan man behandle migrene?
Behandling av migrene gjøres i samråd med lege, og tilpasses etter hvor alvorlig og hyppig migrenen er. Mange kan ha god nytte av reseptfrie legemidler, mens andre trenger reseptbelagte legemidler.
Reseptfrie legemidler mot migrene
Til behandling av mild til moderat migrene er smertestillende som paracetamol og NSAID som acetylsalisylsyre, ibuprofen og naproksen anbefalte førstevalg. Noen legemidler finnes også i kombinasjon med koffein. Slik anfallsbehandling er som regel mer effektiv tidlig i et anfall og bør igangsettes så raskt som mulig ved hodepinestart. Mange opplever bedre effekt hvis smertestillende kombineres med hvile i et mørkt, stille rom.
Viktig: Langvarig eller hyppig bruk av smertestillende kan i seg selv gi hodepine – såkalt medikamentoverforbrukshodepine. Snakk med farmasøyt eller lege dersom du bruker slike legemidler ofte.
Reseptbelagte legemidler mot migrene
Det finnes en rekke legemidler på resept som kan brukes mot migrene. Hvilken behandling som passer best for deg er det legen din som avgjør.
Triptaner er legemidler som kan brukes dersom reseptfrie alternativer ikke er effektivt. Virkningen kommer oftest raskt, i hvert fall innen et par timer. Triptaner kan også døyve kvalme. Finnes som nesespray, tabletter, injeksjon og smeltetabletter.
Om du har migreneanfall ukentlig vil leger ofte anbefale forebyggende behandling. Det kan være aktuelt å bruke legemidler mot høyt blodtrykk, legemidler mot epilepsi eller legemidler mot depresjon, som forebyggende behandling mot migrene. Ved manglende effekt av disse legemidlene kan en såkalt CGRP-hemmer være aktuelt. CGRP-hemmere finnes som injeksjon, smeltetabletter og tabletter.
Hvordan kan man forebygge migrene og redusere anfall?
I tillegg til medisinsk behandling, er det flere ting du selv kan gjøre for å forsøke å forebygge migrene:
- Ha gode søvnrutiner
- Unngå kjente triggere som stress, alkohol eller visse matvarer
- Spis regelmessig og drikk nok vann
- Vær fysisk aktiv, men unngå overtrening
- Prøv avslapningsteknikker som yoga eller mindfulness
- Bruk migrenedagbok for å identifisere mønstre
Når bør du kontakte lege?
Du bør oppsøke lege dersom:
- Du er usikker på om du har migrene
- Du opplever en ny eller annerledes type hodepine
- Smerten er kraftig og oppstår plutselig
- Migrenen ikke lindres av legemidler
- Du har mange eller langvarige anfall som går utover livskvaliteten
Kilder: Helsenorge, Norsk Helseinformatikk, Norsk Helseinformatikk, Relis (18.10.23)
Oppdatert: april 2025