En vet aldri når uhellet er der og de fleste uhell skjer i hjemmet. Alle hjem bør derfor ha et medisinskap tilgjengelig. Husk at medisinskapet bør oppbevares på et sikkert og godt sted utenfor barns rekkevidde. Medisiner har ikke ubegrenset holdbarhet så det er lurt å sjekke datoen med jevne mellomrom. Når produktene har gått ut på dato, skal du alltid fjerne dem fra medisinskapet. Ikke kast gamle medisiner i toalettet eller søpla. Medisiner regnes som spesialavfall og skal leveres til apoteket for sikker destruksjon.
12 ting du bør ha i medisinskapet ditt
- Smertestillende og febernedsettende medisin: førstevalget er paracetamol (som Paracet, Pinex, og Panodil) som har en god smertestillende og febernedsettende effekt og kan brukes av alle, også gravide og ammende. Vær oppmerksom på at smertestillende i flytende form, brusetabletter, gir raskere virkning enn «vanlige» tabletter. Har du barn i huset, er det smart med smeltetabletter, miktur eller stikkpillere som er tilpasset barnas alder og vekt. Ibux, Naproxen og Nurofen virker betennelsesdempende, smertestillende og febernedsettende. Disse kan være et godt alternativ til paracetamol mot smerter som skyldes en betennelse, menstruasjonssmerter eller mot migrene.
- Saltvannsløsning er perfekt for å skylle og rense nesen og øynene ved forkjølelse og/eller allergi, eller ved «rusk» i øyet. Saltvann brukes også ved infeksjoner for å holde øyet rent. Har du eller barnet fått et sår og trenger å rense og vaske det kan saltvann brukes, men det vil svi litt i starten.
- Plaster, strips, kompresser og sårtape: et plaster gir beskyttelse så vi ikke får infeksjoner i kutt, skrubbsår og andre sår i huden. Har du barn i huset går det alltid MYE plaster. Strips er kjekt å ha i tilfelle kuttskader for å holde såret sammen. Det er smart å ha ulike størrelser og varianter. Alt-i-ett-kompress er klare til bruk med èn gang og gjør at du effektivt og raskt kan forbinde et sår. Se hele sortimentet her
- Sårrens og sårsalve: i mange tilfeller holder det å vaske såret med rent vann i fra springen. Det som er viktig er å vaske og rense såret så fort som mulig før bakteriene får satt seg i såret. Alternativt til vann er sterilt saltvann eller flytende sårvask. Skal du på tur er det enkelt å ta med sårservietter som er insatt med desinfiserende væske. En sårsalve kan være greit å ha hvis du ikke har klart å fjerne alle urenheter, for eksempel på et skrubbsår. Smøre den over såret og legg på plaster eller kompress. Sårsalve vil ikke få såret til å gro raskere, men forebygger infeksjon.
- Gnagsårplaster: gnagsår er hverken farlig eller alvorlig, men gjør bare forferdelig vondt. Et gnagsårplaster vil lindre øyeblikkelig og danne et beskyttende lag over såret.
- Saks og pinsett: når du trenger å tilpasse plasteret eller sårtapen er det kjekt å vite at saksen ligger i medisinskapet så du slipper å lete gjennom hele huset når du trenger den. Pinsett er smart om noen er så uheldig og får en flis i fingeren.
- Aloe Vera: Aloe Vera kjøler, beroliger, lindrer og virker gjenoppbyggende på solbrent hud, rifter, insektstikk, røde utslett og andre hudirritasjoner. Gel sprayen er perfekt førstehjelp å ha i medisinskapet! Hvis du brenner deg, skyll først under lunkent vann i noen minutter, og legg så på et lag med Aloe Vera.
- Lokalbedøvende og kløestillende krem: sommeren er vidunderlig, men sommer plagene kommer vi ikke unna - det stikker, svir og klør. Brennesle, brennmanet, insektstikk som mygg og veps er ubudne sommergjester som det ikke er så kjekt å hilse på. Xylocain salve vil lindre smertene og virke lokalbedøvende på det området den påføres.
- Branngel: Branngel brukes til akutt behandling av lettere brannskader. Den gir rask smertelindring og reduserer skade gjennom kjøling. Burnaid kan også brukes ved solbrenthet, insektbitt, kontakt med brennmanet, brennesle med mer.
- Medisinsk kull kan være nyttig å ha ved forgiftningsuhell og brukes som motgift. Medisinsk kull binder mange legemidler, gifter og andre stoffer, og kan redusere opptaket av disse stoffene i kroppen. Dette kan forhindre alvorlig forgiftning. Det er viktig å gi kullet så raskt som mulig etter uhellet.
- Febertermometer: et febertermometer er et godt hjelpemiddel til å måle kroppstemperatur hos barn og voksne for å finne ut om man har feber. Det finnes ulike febertermometer. Vanlige digitale febertermometer, pannetermometer og øretermometer.
- Nesespray: det er alltid kjipt å bli tett i nesen og spesielt når nesen blir tett ved leggetid. Nesespray er ikke et MÅ ha middel, men heller praktisk å ha i medisinskapet. Husk at nesespray ikke skal brukes mer enn 7-10 dager (for barn 5 dager) sammenhengende av gangen. For å forhindre smitte bør ikke sprayen deles av flere.
- Lusekam: har du barn i huset vet du at det jevnlig kommer lapp om at det er lus i barnehagen eller på skolen. Da er det kjekt å ha en lusekam tilgjengelig som gjør at du kan sjekke hodet på barnet så raskt som mulig.
Hvor bør medisinskapet stå?
Medisinskapet bør plasseres slik at innholdet ikke blir påvirket av høye temperaturer, fukt eller sollys. Badet er derfor ikke et egnet sted. Velg heller å henge opp medisinskapet i et rom der det er jevn temperatur hele året, for eksempel på et toalett i nærheten av inngangsdøren, hvor tilgjengeligheten er optimal.
Uansett hvor du velger å henge medisinskapet, så plasser det utenfor barns rekkevidde. Medisinskapet bør også være låsbart, og ikke stå med nøkkelen i låsen.
Oppdatert: Februar 2021