Fotsopp er en smittsom hudinfeksjon forårsaket av sopparten dermatofytter. Fotsopp finnes hos rundt ti prosent av befolkningen, og er antagelig den vanligste hudlidelsen i Norge. Fotsopp er veldig smittsomt, og du kan lett bli smittet ved at du går barbeint i garderober og i dusjer på treningssentre der noen med fotsopp har gått før deg.
Symptomer på fotsopp
Fotsopp kan gi mange forskjellige symptomer, blant annet:
- Kløe på føttene, spesielt mellom tærne.
- Oppsprukken, fuktig hud mellom tærne.
- Tørre og flassende fotsåler.
- Røde områder på huden med en hvit overflate som ser fuktig ut.
- Blemmer
Som oftest opplever man bare noen av symptomene, og noen har fotsopp uten å vite om det. Fotsopp kan også forveksles med psoriasis og eksem.
Behandling av fotsopp
Dersom du kjenner igjen noen symptomer som er nevnt over, kan du selv behandle fotsopp med legemidler som du får kjøpt på apoteket. Reseptfrie soppmidler til lokalbehandling finnes i form av krem, gel, spray, pudder og liniment. Det er viktig at du starter behandlingen så tidlig som mulig. Da vil ikke infeksjonen spres ytterligere, og fotsoppen vil være lettere å bli kvitt. Soppmidlene virker på ulike måter: noen hemmer soppens vekst, mens andre har en soppdrepende effekt.
Les pakningsvedlegget før bruk. Det gir informasjon om blant annet bruksmåte og varighet av behandlingen, samt eventuelle bivirkninger.
Føttene skal alltid vaskes og tørkes godt før påføring av soppmiddel!
Det er viktig å fortsette behandlingen så lenge som anbefalt for det enkelte legemiddelet. Dersom man avslutter behandlingen for tidlig, kan soppen lett blusse opp igjen.
Hva er fotsopp?
Soppen kan også smitte fra person til person ved direkte hudkontakt. Dersom føttene i en periode har det varmt og fuktig, f.eks. om du trener mye eller ofte bruker tette sko, vil soppen trives og begynne å formere seg. Soppsporene trenger inn i det ytterste laget av huden, som så begynner å produsere flere celler enn normalt. Huden blir etter hvert tykk og skjellete og man kan se at den blir gråhvit, flasset og oppbløtt.
Huden på føttene gir gode groforhold for infeksjon, spesielt mellom tærne. Dette skyldes at føtter er varme, ofte litt fuktige og fulle av keratin som soppen lever av. Keratin er et protein som finnes i negler, hud og hår. Fotsopp oppstår som regel mellom 4. og 5. tå, altså de to ytterste tærne. Dersom fotsoppen ikke blir behandlet, kan den spre seg til andre tåmellomrom og eventuelt hele foten. Man kan også få sopp under neglene. Neglesopp er vanskelig å få bort, og vil som regel trenge langvarig behandling.
Hva kan man gjøre for å unngå fotsopp?
- Ta av deg skoene hjemme og la føttene få lufte seg.
- Bruk sandaler når du kan.
- Ta alltid av svette joggesko etter bruk.
- Skift til rene sokker hver dag.
- Ta av deg svette sokker og sko etter at du har trent ferdig.
- Bruk bomull- eller ullsokker i stedet for syntetiske.
- Bruk sko laget av lær.
- Tørk føttene godt etter at du har badet eller dusjet, spesielt mellom tærne.
- Bruk badesko eller sandaler i offentlige garderober.
- Hvis du har eller har hatt fotsopp, spray innsiden av skoene dine med et soppdrepende middel.
- Unngå å dele sko
Når bør man kontakte lege?
- Dersom huden blir varm, rød og hoven, har du muligens fått en bakteriell infeksjon i tillegg. Uten behandling kan den raskt spre seg. Du bør derfor ta kontakt med lege dersom du tror at du kan ha fått en bakteriell infeksjon i tillegg til fotsoppen. Dette skal behandles med antibiotika.
- Dersom du har prøvd reseptfri behandling og symptomene forverres eller ikke er blitt borte etter anbefalt behandlingstid.
- Dersom du har diabetes og tror du har fått fotsopp.
- Dersom barn under 12 år har symptomer på fotsopp.
Kilder: Folkehelseinstituttet, NHI.no, Helsenorge.no
Oppdatert: juli 2023