Hva er munntørrhet?
Munntørrhet er fornemmelsen av at du mangler spytt i munnen, og munnhulen føles tørr og sår. Spyttet vårt inneholder stoffer som rengjør, beskytter og reparerer tennene. Det er helt normalt å oppleve at munnen føles som sandpapir i ny og ne, men plages du over tid kan dette være skadelig. Munntørrhet øker risikoen for hull i tennene, dårlig ånde og soppinfeksjoner i munnen. Vi trenger alle spytt for å fukte og rense munnen og fordøye maten. Flere kvinner enn menn plages med munntørrhet.
Det kan være flere årsaker til redusert spytt, men heldigvis finnes det både gode råd og behandling for å bli kvitt tørr munn. Bare se her!
Tips for å takle munntørhet
- Sørg for gode daglige tannpleierutiner. Børst tennene grundig, bruk såpefri fluortannkrem (eks. Zendium eller Flux ), og rengjør mellom tennene med tanntråd, tannpirkere, mellomromsbørster. Avslutt med fluortabletter eller fluorskylling.
- Drikk mye vann, og skyll munnen ofte – gjerne etter hvert måltid.
- Begrens inntak av koffeinholdige brikker som kaffe, te og enkelte leskedrikker. Koffein kan øke munntørrheten. Det samme gjelder for tobakk og alkohol.
- Du kan stimulere spyttsekresjonen ved å bruke «kunstig spytt”-produkter» som sugetabletter, munnspray og munngel som er laget for å stimulere spyttsekresjon.
- Er plagen størst på natten kan du bruke produkter som gir langvarig fukting av munnslimhinnen.
- Duraphat tannpasta er et reseptfritt legemiddel med ekstra fluorinnhold for deg som har økt risiko for hull i tennene blant annet på grunn av munntørrhet
- Snakk med legen om det er mulig å bytte medisin/ endre dosering på medisin du bruker.
- Sørg for hyppig innkalling til tannlege/ tannpleier (hver 4-6 måned)
Ulike typer leppepomade kan forhindre at det blir sprekker og sår på leppene og munnvikene som er en ekstra belastning og svært ubehagelig å gå rundt med.
Hvorfor blir vi tørre i munnen?
Munntørrhet skyldes enten at spyttproduksjonen er for liten, eller at sammensetningen av spyttet ikke er som den skal være. Bivirkning av visse typer medisiner er den hyppigste årsaken til munntørrhet. Det kan være legemidler mot depresjon eller psykiske lidelser, beroligende- og sovemedisiner, vanndrivende og noen legemidler for allergi og astma, hoste og høyt blodtrykk. I tillegg vet vi at noen sykdommer som diabetes, artritt (leddgikt), Sjøgrens syndrom og kreftbehandling kan påvirke spyttsekresjonen og kan gi munntørrhet.
Det er dessuten vanlig med munntørrhet når vi blir eldre. Spyttkjertlenes funksjon reduseres, slik de fleste andre kjertler i kroppen forandrer natur med stigende alder.
Spyttet - tennenes viktigste beskytter
Spyttet består av 99 % vann, mens resten er viktige bestanddeler som kalsium, fosfat og bikarbonat. De to første stoffene hjelper til med å reparere begynnende kariesskader. Bikarbonat bidrar til å redusere syreinnholdet i bakteriebelegget på tennene. Hvorfor er spyttet så viktig?
- spyttet er kroppens naturlige forsvar mot karies (hull i tennene).
- spyttet fukter og renser munnen.
- spyttet smører slik at matrester skylles vekk.
- nøytraliserer syrer i munnhulen som kan ødelegge tannemaljen.
- løser opp smaksstoffene, slik at i kjenner smaken bedre.
- viktig for velvære og har en avgjørende funksjon for å unngå sykdommer i munnhulen.
- spyttet gjør det lettere for oss å snakke, tygge og svelge ved at det fukter slimhinnene i munnhulen.
Å være tørr i munn er ubehagelig for dem det gjelder, og ikke minst unødvendig. Sliter du fremdeles med tørrhet etter å ha prøvd disse tipsene? Gode råd er ikke dyre, ta kontakt med oss – vi hjelper deg!
Kilder: Felleskatalogen, legemiddelinfo, Norsk Helseinformatikk
Oppdatert: Oppdatert: Mars 2020