Gå til innholdGå til kassen

Strekkmerker (striae) oppstår vanligvis når kroppen vokser raskt, spesielt i puberteten og under graviditet. Arrene kan reduseres over tid, men det er vanskelig å fjerne dem helt.  

Hva er strekkmerker?

Strekkmerker er en vanlig form for arrdannelse som oppstår i underhuden. De viser seg som rosa til blåfiolette striper eller bånd, og kan oppstå overalt på kroppen. De forekommer hyppigst på områder med mye underhudsfett, som rundt navlen, brystene, armer, hofter og bakparti. Strekkmerker kan oppstå hos både kvinner og menn, men forekommer hyppigst hos kvinner i forbindelse med graviditet. Selv om mange opplever strekkmerker som sjenerende, utgjør de ingen helserisiko og behandling er derfor normalt kosmetisk. Ingen behandlinger gir garanterte resultater, men merkene vil ofte bli blekere og mindre synlige over tid.

Årsaker til strekkmerker

Strekkmerker oppstår når elastiske fibre i huden overstrekkes, oftest i forbindelse med perioder med rask vekst. Når huden ikke gjenvinner elastisiteten sin, kan det resultere i varige endringer i huden.  

De vanligste årsakene til strekkmerker er: 

  • Graviditet
  • Pubertet
  • Betydelig vektøkning
  • Intens bodybuilding

Både kvinner og menn kan rammes, men hovedsakelig oppstår strekkmerker hos kvinner i forbindelse med graviditet. Opptil 90% av gravide kvinner får strekkmerker mot slutten av svangerskapet. Forekomsten er størst blant yngre kvinner, de med store babyer, overvektige kvinner, og hos de som har familiehistorie med strekkmerker. Ved graviditet omtales merkene som striae gravidarum (svangerskapsstriper), som gjerne vises som vertikale striper.

Hormonelle faktorer antas også å spille en rolle, men det finnes ingen konkluderende forskning på dette.  

Forebygging av strekkmerker

Det finnes ingen dokumenterte metoder for å forebygge merkene fullstending. Mange mener likevel at det finnes gode tiltak som kan hjelpe.

Våre beste råd for å forebygge strekkmerker er: 

  • Hold huden fuktig og myk: Fuktighet øker hudens elastisitet og kan bidra til at den er mer motstandsdyktig, samt kan redusere merkenes fremtoning. Bruk egnede fuktighetskremer og oljer, og masser inn i huden på de mest utsatte områdene.
  • Regelmessig fysisk aktivitet: Trening bidrar til å motvirke overvekt, rask vekst i kroppsvolum og kan bidra til å stramme opp huden. Regelmessig trening kan bidra til at merkene blir mindre synlige, og er dessuten bra for den generelle helsen din.
  • Unngå rask muskelvekst: Rask muskelvekst gjøre at elastiske fibre i huden overstrekkes. Det kan igjen føre til strekkmerker. 
  • Laserbehandling: En behandling som kan vurderes, men det finnes foreløpig ingen gode vitenskapelige oppsummeringer av effekten av denne behandlingen.
  • Hudsliping: Gjøres ved at det øverste hudlaget påføres en overflatisk skade, enten kjemisk eller mekanisk. Metoden fjerner hudens øverste lag og fremmer veksten av ny, mer elastisk hud, og kan være et behandlingsalternativ for eldre strekkmerker.

Kan strekkmerker bli borte?

Det er lite som tyder på at strekkmerker kan bli helt borte når de først har oppstått. Over tid vil de blekne og bli mindre synlige, men ikke forsvinne helt. Det finnes likevel forebyggende tiltak som mange mener kan hjelpe, blant annet fysisk aktivitet og å holde huden myk og fuktet.

Kilder: Cochrane library, HelsenorgeNorsk Helseinformatikk, MustelaSebamedStore medisinske leksikon, Store Norske Leksikon

Oppdatert: oktober 2024