Gå til innholdGå til kassen

Keratosis pilaris, ofte kjent som "kyllinghud", er en vanlig hudtilstand som påvirker mange mennesker. Den kjennetegnes av små, røde eller hvite nupper som vanligvis oppstår på overarmene, lårene, kinnene eller baken. Tilstanden er helt ufarlig, men kan oppleves som kosmetisk skjemmende. Her er våre beste tips for å redusere synligheten av nupper i huden. 

Hva er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand som gir små, ru nupper på huden. Noen forveksler nuppene med små kviser, men det er egentlig plugger av døde hudceller. Tilstanden oppstår som oftest på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lår, kinn og rumpeballer. Hos barn kan det også forekomme i ansiktet.

Tilstanden er helt ufarlig, men behandling kan være nyttig hvis nuppene plager deg kosmetisk, du opplever kløe i huden, eller har tørr hud.

Det antas at så mange som 40% av befolkningen opplever nupper i huden – de fleste i lett grad. 

Årsaker til keratosis pilaris

Årsaker til nupper er overproduksjon av keratin som tetter igjen hårsekkene. Når åpningene tettes oppstår små forhøyninger (nupper) av keratin i hudoverflaten. Hvorfor det skjer vet man ikke sikkert, men det virker å være genetisk betinget, og det er omkring 50% sjanse for at tilstanden overføres til neste generasjon.

Uten å være en utløsende årsak, antas det at tørr hud kan forverre tilstanden. Mange med nuppete hud opplever derfor en forverring om vinteren, når luften er tørrere.

Enkelte opplever også keratosis pilaris i sammenheng med andre hudsykdommer, som for eksempel atopisk eksem, og ved graviditet.

Symptomer på keratosis pilaris

De fleste har ingen plager som følge av keratosis pilaris. Hvordan det utarter seg kan variere med alderen. Som oftest er symptomene mest fremtredende i barne- og ungdomsårene, for så å bli mindre synlig i voksen alder.  

Mange oppgir dessuten at tilstanden blir bedre om sommeren – spesielt i forbindelse med soling. Husk at overdreven soling ikke er bra for huden. Pass alltid på å bruke solkrem med god beskyttelse. 

De vanligste symptomene på keratosis pilaris er:   

  • Nupper i huden: nuppene kan minne om små kviser eller huden på en ribbet høne. Enkelte ser også en rødlig farge rundt åpningene av hårsekkene. 
  • Ru og tørr hud: ru og tørr hudoverflate som kan minne om sandpapir.
  • Kløe: noen opplever kløe i kombinasjon med tørr hud.
  • Rød og varm hud: hvis huden klør, og man gir etter for klø-refleksen, kan man få betennelse i hårsekkene (folliklene). Da vil huden fremstå litt rød og varm, samt at man kan føle noe ubehag. Forsøk derfor å lindre den kløende huden.
  • Forverring om vinteren: hvis symptomene forverres i vinterhalvåret, kan det være et tegn på at man har keratosis pilaris.

Behandling av keratosis pilaris

Ettersom tilstanden er ufarlig og de færreste opplever store plager, er det lite forskning på behandlinger av nuppete hud. Det er heller ikke funnet noen helbredende eller universell behandling. Derimot finnes det mange fuktighetsgivende produkter på markedet, som kan ha god effekt. 

Felles for alle behandlinger er at de har relativt kort helbredende effekt. Nuppene kan bli borte en stund, men vender ofte raskt tilbake etter endt behandling. Finner man en behandling som fungerer, bør man etablere gode rutiner for vedvarende effekt. 

De vanligste behandlingene for keratosis pilaris er: 

Fuktighetskrem

Tørr hud kan gjøre nuppene mer fremtredende. Hyppig bruk av fuktighetskrem kan derfor ha en god effekt. Kremer som inneholder salisylsyre, laktat eller karbamid antas å ha god virkning. Med vedvarende bruk kan nuppene forsvinne helt. Stopper man kommer de som regel raskt tilbake.

Skrubbing

Mange opplever at kroppsskrubb har en positiv effekt. Huden oppleves glattere i etterkant. Påfør gjerne fuktighetskrem etter skrubbing.

Mikropeeling

Forsøk rensende produkter som inneholder salisylsyre eller glykolsyre. De kan bidra til å eksfoliere og redusere urenheter i og opphopninger i huden. Etter behandling vil hudens overflate føles glattere og jevnere. 

Tips 1: Bruk en ansiktsrens (eller dusjgele) med innhold av salisylsyre når du dusjer, og smør inn problemområdene på overarmer, lår og eventuelt rygg. La rensen være på i et minutt eller to før du skyller av. Bruk fuktighetskrem etter dusj for å unngå at huden blir tørr.

Tips 2: Bruk en eksfolierende toner med glykolsyre (AHA) for å bidra til å redusere nuppene på overarmene. Påfør en god mengde toner på en bomullspad og påfør ved å sveipe lett over problemområdet. Følg på med fuktighetskrem når toneren har trukket inn. La gjerne toneren være på over natten før du dusjer det av på morgenen.

Soleksponering

Mange mener at soling har god effekt på tilstanden. Da kan soleksponering være en form for behandling, men husk at solen også kan bidra til å skade huden. Her har vi samlet gode råd for å kunne nyte deilige dager i sola.

Andre behandlinger

Selv om det ikke gir en permanent løsning, prøver noen mer omfattende behandlinger som hudsliping og laserbehandling. Disse metodene kan midlertidig redusere tilstanden.

Keratosis pilaris hos barn og ungdom

Tilstanden er vanligst hos barn og ungdom og oppstår ofte før fylte 2 år. Nuppene kan forsvinne mot slutten av barne- og ungdomsårene, men hormoner kan forårsake et nytt utbrudd rundt puberteten. For de fleste forsvinner tilstanden helt i midten av 20-årene, men noen har den hele livet. 

De fleste barn opplever små eller ingen plager fra nuppene. I motsetning til voksne kan barn også få nupper i kinnene.  

Noen barn opplever kløe i forbindelse med keratosis pilaris, og da kan det være fristende å klø. Det kan irritere huden og føre til betennelse. Siden barn ofte har mindre impulskontroll enn voksne, kan det være lurt å behandle eventuell kløe hos barn. 

Når bør du kontakte lege?

Hvis man opplever nuppene som plagsomme i voksen alder (utover det kosmetiske), kan det være lurt å konsultere en lege for å sjekke at det ikke dreier som om annen tilstand eller sykdom.

Kilder: American Academy of Dermatology Association, Keratosis pilaris: Signs and symtoms, American Academy of Dermatology Association, Keratosis pilaris: Overview, American Academy of Dermatology Association, Keratosis pilaris: Who gets and causes, Dr. Greve, Hva er egentlig nuppete hud?, Norsk Helseinformatikk, Keratosis pilaris (nupper i huden), Store medisinske leksikon, Keratosis pilaris

Publisert: august 2024