Når man har røykt en tid og så slutter, opplever mange raskt å få abstinenssymptomer og nikotinsug. Kroppen reagerer fordi den ikke får tilført nikotin slik den har gjort tidligere. Klarer du å slutte å røyke uten hjelpemidler, er det helt klart det beste. Det har imidlertid vist seg at det er enklere å slutte å røyke ved bruk av et røykesluttprodukt.
Se også røykeslutt dag for dag.
Foto: iStock.com/Antonia_Diaz
Hvordan virker røykesluttproduktene?
Nikotinerstatningsprodukter er reseptfrie legemidler som tilfører kroppen en passe mengde nikotin, noe som gjør det enklere å kontrollere det fysiske røyksuget. Du får erstattet noe av det nikotinet du får fra sigarettene, slik at du gradvis kan redusere inntaket av nikotin og bli kvitt vanen.
Bruk produktene lenge nok
Mange gjør den feilen at de bruker for lav dose av røykesluttproduktet over for kort tid, og dette øker risikoen for tilbakefall. Produsentene anbefaler bruk i minst tre måneder, og ikke mer enn 6-12 måneder. Etter ca. 6-12 uker, når du begynner å «komme over kneika», kan du velge å trappe gradvis ned på bruken av nikotinlegemidlene helt til du har sluttet med disse også.
Bruk riktig dose
For å lykkes i å slutte å røyke med et nikotinerstatningsprodukt, er det i tillegg vesentlig å bruke en dose som er tilstrekkelig høy til å unngå at du tar deg en røyk igjen. Hvis du fortsetter å kjenne at suget etter røyk gir deg abstinenssymptomer som irritabilitet, rastløshet, nedstemthet eller lignende, kan du prøve å bruke legemiddelet oftere, eller bytte til et produkt som avgir mer nikotin.
Bruk riktig produkt
Det kan også være et alternativ å kombinere to produkter. Dette er anbefalt ved høy nikotinavhengighet (mer enn 20 sigaretter om dagen), eller dersom man har forsøkt å slutte tidligere med hjelp av kun ett røykesluttprodukt. Ved kombinasjon av to produkter øker sjansen ytterligere for å lykkes med å kutte ut røyken. Mest brukt er et depotplaster på huden for en jevn nikotintilførsel, og et korttidsvirkende produkt som munnspray, tyggegummi, munnpulver, sugetablett eller inhalator hver gang man opplever røyksug, eller er i situasjoner der man tidligere ville tatt en sigarett.
Informasjon om hvordan du skal bruke de ulike nikotinlegemidlene riktig finner du i produktinformasjonen på hvert enkelt produkt, og i pakningsvedleggene som følger med legemidlene.
Hva skal jeg velge blant alle produktene på markedet?
Hovedforskjellen på produktene er mellom nikotinplaster som sitter på huden og gir deg en kontinuerlig tilførsel av nikotin, og korttidsvirkende produkter som brukes i munnen ved akutt røyksug. Her skjer nikotinopptaket gjennom slimhinnene og føres raskt over i blodbanen og gir en rask effekt.
Niktotintyggegummi
Hver tyggegummi frigir en kontrollert mengde nikotin til kroppen din som er nok til å tilfredsstille røyksuget, men ikke så mye som en ekte sigarett. Velg styrke avhengig av hvor mange sigaretter du røyker, eller hvor nikotinavhengig du er. Veiledning om hvilken styrke du skal velge og hvor mange tyggegummier du skal bruke om dagen finner du i produktinfoen på siden vår og i pakningsvedlegget. Du får tyggegummiene med nøytral smak i tillegg til mange andre smaksalternativer.
NB! Nikotintyggegummi lindrer røyksug og abstinens i løpet av kort tid men skal ikke brukes som vanlig tyggegummi. Målet er opptak av nikotin gjennom slimhinnen i munnen, og tyggeteknikken er derfor viktig. Les mer om bruken og om riktig tyggeteknikk i produktenes pakningsvedlegg.
Nikotinplaster
Et nikotinplaster frigjør nikotin gradvis. Nikotinen tas langsomt opp gjennom huden og det vil ta noen timer før det er maksimal konsentrasjon i blodet. Det finnes to typer plaster med ulik varighet av nikotinfrigjøring. Nicorette sitter på i 16 timer, den våkne delen av døgnet. Nicotinell kan sitte på i opptil 24 timer. Ved en 24-timers behandling har du da nikotin i blodet når du våkner om morgenen. Begge plastrene finnes i ulike styrker avhengig av hvor mye du røyker. Informasjon om hvilken styrke du skal velge finner du i produktinfoen på siden vår eller i pakningsvedlegget. Plastrene festes på et tørt område uten hår, for eksempel på overarmen, øverst på ryggen eller på hoften. Les mer om bruken av depotplaster i produktenes pakningsvedlegg.
Nikotinspray
Ønsker du rask lindring av røyksuget er munnspray aktuelt for deg. Hold ut i ett minutt! En nikotinspray begynner å virke etter 60 sekunder, og hjelper deg raskt med å overvinne røyksuget. Dette hjelper deg til å takle røyksuget så snart det oppstår, slik at du raskt kan gjenvinne kontroll og føle deg mer trygg på at du vil lykkes i røykesluttforsøket. Les mer om bruken i produktenes pakningsvedlegg.
Munnpulver
Små porsjonsposer med munnpulver er et nikotinlegemiddel som passer perfekt når det ikke passer å røyke, eller når du vil kutte ned på røykingen, én sigarett om gangen. De små, diskré posene med mild og frisk mintsmak passer for deg som vil legge noe under leppen. La porsjonsposen ligge under overleppen i ca. 30 minutter, etter noen få minutter vil du merke nikotineffekten. Les mer om bruken i produktenes pakningsvedlegg.
Sugetabletter
Sugetabletten har den store fordelen at den kan brukes diskré som støtte når du har ambisjon om å slutte å røyke eller gå ned i antall sigaretter per dag. Sugetabletten legges ikke merke til på samme måte som å tygge tyggegummi, men har mange av de samme egenskapene. Les mer om bruken i produktenes pakningsvedlegg.
Inhalator
Hvis du tror at du vil savne den fysiske vanen med hånden som går til munnen med en sigarett, kan inhalatoren passe godt for deg. Ved å gjøre det mulig for deg å erstatte nikotin på en måte som etterligner selve røykingen kan du hjelpe deg selv med å slutte uten å miste følelsen av å ta et drag av en sigarett. Les mer om bruken i produktenes pakningsvedlegg.
Kontakt med lege ved røykeslutt
Om man har røykerelaterte tilstander som for eksempel langvarig hoste eller tungpustethet bør man kontakte fastlegen. Om flere forsøk med røykesluttprodukter tidligere ikke har ført til røykeslutt bør man også ta kontakt med legen. Det finnes reseptpliktig legemiddel som er spesielt utviklet for røykeavvenning, ved at det reduserer røyksuget og abstinenssymptomene. Snakk med legen din hvis du lurer på om et slikt legemiddel kan være aktuelt for deg.
Røykeslutt gir deg en stor helsegevinst – les her hva som skjer i kroppen når du kutter ut røyken.
Enklere å slutte med hjelpemidler
Helsedirektoratet har derfor laget flere hjelpemidler på nett som kan motivere og gi tips og støtte i røykesluttprosessen. Se for eksempel «Slutta – din røykeslutt» på Facebook og mobilappen «Slutta».
Den verste tiden er over allerede noen uker etter at du har sluttet, så hold ut!
Kilder: Leverandørinformasjon, Helsenorge, Helsedirektoratet, Felleskatalogen
Oppdatert: september 2023