- Innholdsoversikt
- Kosttilskudd og legemidler
- Melatonin til barn
- Kan melatonin brukes av gravide og ammende?
- Melatonin og alkohol
- Bivirkninger ved bruk av melatonin
- Søvnproblemer
Kroppens produksjon av melatonin påvirkes av dagslys og mørke. Når kvelden kommer og lyset avtar, stimuleres produksjonen av melatonin og kroppens melatoninnivåer stiger, noe som signaliserer at det er på tide å roe ned og forberede seg på søvn. På den andre siden så hemmes melatoninproduksjonen av dagslys.
Det finnes både kosttilskudd og legemidler med melatonin. Men hva er egentlig forskjellen? Nedenfor forklarer vi forskjellen på kosttilskudd, reseptfrie legemidler og reseptbelagte legemidler. Kosttilskudd og reseptfrie legemidler er kun ment for korttidsbehandling. Ved bruk av reseptbelagte legemidler er det legen som angir hvor lenge behandlingen skal vare. Om du fortsatt er usikker på hva som er egnet for deg og dine behov kan du kontakte vår kundeservice for rådgivning. Ved langvarige søvnproblemer eller søvnproblemer av ukjent årsak anbefaler vi at du kontakter lege.
Kosttilskudd og legemidler
Kosttilskudd med melatonin til voksne fra 18 år
Kosttilskudd med melatonin inneholder maksimalt 1 mg melatonin per anbefalte døgndose. Melatonin har to godkjente helsepåstander: 1. bidrar til å lindre den subjektive opplevelsen av jetlag, og 2. bidrar til å redusere innsovningstiden, og tiltenkt bruk av kosttilskuddene baserer seg på disse. Kosttilskuddene kan være tilgjengelig i ulike formuleringer som for eksempel tabletter, dråper og spray. Noen kosttilskudd inneholder melatonin i kombinasjon med for eksempel magnesium, humle eller sitronmelisse. Kosttilskuddene kan være egnet hvis man har problemer med å sovne, eller ved forstyrrelser i døgnrytmen etter reise gjennom ulike tidssoner.
Reseptfrie legemidler med melatonin til voksne over 18 år
Reseptfrie legemidler med melatonin finnes kun som tabletter og inneholder maksimalt 5 mg melatonin per tablett. Reseptfrie legemidler med melatonin kan brukes til korttidsbehandling av jetlag.
Reseptbelagte legemidler med melatonin
Det finnes også reseptbelagte legemidler med melatonin. Disse legemidlene kan i noen tilfeller brukes ved andre tilstander enn kosttilskuddene og de reseptfrie legemidlene, og av barn under 18 år. Reseptbelagt melatonin kan også være tilgjengelig i andre formuleringer enn tabletter, som for eksempel mikstur. Disse legemidlene må forskrives av lege etter en medisinsk vurdering.
Melatonin til barn
Bruk av melatonin hos barn skal alltid være i samråd med lege. Det finnes ingen legemidler uten resept eller kosttilskudd med melatonin som er godkjent for barn under 18 år.
Kan melatonin brukes av gravide og ammende?
Fordi det ikke finnes studier som helt sikkert kan si at melatonin er trygt for fosteret i magen og barn som ammes, er melatonin ikke anbefalt under graviditet og ved amming. Dette betyr ikke at det ikke kan finnes unntak hvor melatonin likevel kan være aktuelt å bruke, men dette må være nøye vurdert og forskrevet av lege. Hvis du som gravid eller ammende trenger hjelp mot søvnproblemer anbefaler vi at du kontakter lege.
Melatonin og alkohol
Det er ikke anbefalt å drikke alkohol sammen med melatonin, da den søvnregulerende effekten nedsettes.
Bivirkninger ved bruk av melatonin
Melatonin regnes som trygt ved korttidsbehandling, og det er ikke rapportert om alvorlige bivirkninger ved bruk. Bivirkninger er sjeldne, men de vanligste er blant annet døsighet, tretthet, svimmelhet, kvalme og hodepine.
Søvnproblemer
Det er viktig å huske på at de fleste av oss opplever søvnproblemer fra tid til annen, og at dette er helt normalt. Det kan være mange ulike årsaker til søvnproblemer, som for eksempel stress, sykdom eller dårlig søvnhygiene. Legemidler eller kosttilskudd kan være en kortsiktig hjelp, men det er viktig å forsøke å finne årsaken til at man opplever problemer med søvnen. For noen kan det hjelpe å droppe koffeinholdig drikke sent på dagen, senke temperaturen på soverommet eller å unngå skjerm i timene før leggetid.
Det vil likevel være tilfeller hvor slike tiltak ikke er nok, og ved langvarige søvnproblemer eller søvnproblemer av ukjent årsak anbefaler vi som tidligere nevnt at du kontakter lege for å få hjelp. Les mer om søvn og søvnproblemer her.
Kilder: Melatonin, Norsk Helseinformatikk, Melatonin - bruk og misbruk, Tidsskriftet, Søvnvansker i Norge, Folkehelseinstituttet, Melatonin, Store norske leksikon, Virkestoffrapport, Direktoratet for medisinske produkter, Klassifisering av melatonin, Direktoratet for medisinske produkter, Forskrift om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler, Lovdata, Melatonin i svangerskapet, Relis, Melatonin og amming, Relis, Hva er melatonin?, Lommelegen
Oppdatert: november 2024