• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 349,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Seboréisk eksem (seboréisk dermatitt) er en tilstand som gir et skjellende, kronisk eksem og ses oftest hos personer med fet hud og på de områdene der talgproduksjonen er størst. 

Typiske områder er hodebunn, ører, mellom øyenbrynene, rundt nesevingene, i områder med skjeggvekst hos menn, på øyelokkranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i hudfolder for eksempel under armene, i lysken eller i navlen. Tilstanden er ofte livslang med utslett som kommer og går. Seboréisk eksem ses oftest hos voksne i alderen 30-60 år og er hyppigst hos menn. Tilstanden ses også ofte hos spedbarn mellom 3-6 måneder, og kjennetegnes ved utslett i hodebunnen (skurv), i hudfolder og i bleieregionen.

Hvordan behandle seboréisk eksem?

Behandlingen består i å fjerne skjell fra kroppen og i hodebunnen og deretter behandle soppinfeksjonen. For å fjerne eventuelle skorper kan du bruke salisylsyreolje 2-5% som smøres i hodebunnen om kvelden og virker over natten, eller i minst 6 timer før det vaskes ut. Behandlingen kan gjentas noen dager til skjellene er borte. Fjerning av tykke skjell i hodebunnen er viktig for at soppbehandlingen skal ha effekt.

Det finnes sjampoer og kremer med soppdrepende effekt som både behandler og forhindrer nytt utslett. Ved seborèisk eksem i hodebunnen kan du bruke Selukos- eller Fungoral shampo som fås kjøpt uten resept, slike sjampoer brukes gjerne 2 ganger ukentlig i 2-4 uker, og deretter ofte som vedlikeholdsbehandling 1 gang ukentlig. Bruk en mild sjampo de andre dagene.

Ved seboréisk eksem i ansiktet eller på brystet kan La Roche-Posay Kerium DS krem forsøkes. Kremen er spesielt fin å bruke langs neseroten og etter barbering for menn. Kremen påføres på nyrenset hud morgen og/eller kveld. Ved store plager kan Kortison krem 1% brukes, men ikke smør kortison rundt øynene, nesebor eller munnen. Ved større plager eller plager andre steder på kroppen bør lege kontaktes, det finnes ulike linimenter og salver som legen din kan forskrive på resept. Behandlingen er livsvarig. Vanligvis er det en periode med hyppig behandling i 2-4 uker før man går over til vedlikeholdsbehandling cirka 1. gang i uken.

Menn som lar skjegget gro, kan redusere plagene ved å trimme skjegget litt slik at midlene får virke på huden.

Symptomer på seboréisk eksem?

Eksemet er symmetrisk og opptrer i starten bare rødt og irritert. Så kommer det flass og hudskjell som er gule og fete eller hvite og tørre. Under flasset er huden rød. Eksemet kan klø. Prøv å unngå å klø deg siden det kan føre til små sår som igjen kan bli betente. Betente hudområder ligner på solbrenthet.

Hvordan oppstår seboréisk eksem?

Det er usikkert hva som er årsaken til seboréisk eksem, men man tror at hormonnivået i kroppen spiller inn. Det kan forklare hvorfor man ser tilstanden i spedbarnsalderen og så ikke før etter puberteten. Ved seboréisk eksem mener man at økt talgproduksjon og fet hud endrer vekstvilkårene slik at det blir overvekst av gjærsoppen Malassezia furfur (Pityrosporum ovale), en gjærsopp som allerede finnes i normalfloraen vår. Økt vekst av denne gjærsoppen kan gi irritasjon i huden.
Tilstanden kjennetegnes som rødt eksem med mild til moderat avflassing av hudceller. Tendensen til seboréisk eksem og flass kan være til stede hos flere familiemedlemmer. Stress og tretthet kan føre til at eksemet blusser opp. Mange opplever at de har mer problemer høst/vinter, og at sol om sommeren har god effekt på eksemet.

Når bør jeg oppsøke lege?

  • Dersom du har plager i hodebunnen, ansiktet eller på brystet som ikke bedres med våre behandlingsråd. Legen din kan skrive ut reseptpliktige legemidler som virker soppdrepende og/eller betennelsesdempende.
  • Behandlingsrådene våre gjelder kun problemer i hodebunnen, ansiktet og brystet.
  • Dersom du har plager andre steder på kroppen bør du kontakte legen din.
  • Dersom du klør på eksemet slik at det dannes små sår, eller dersom eksemet er hissig og ser infisert/betent ut, du kan ha fått en bakterieinfeksjon som bør behandles av lege.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge, Astma og allergiforbundet og Leverandørinfo

Oppdatert: Oktober 2020