- Innholdsoversikt
- Hva er pollenallergi?
- Skyll øyne og nese med saltvann
- Allergimedisiner
- Andre hjelpemidler mot pollenallergi
- Pakningsvedlegget kan inneholde mer restriktiv informasjon
- Når bør du kontakte lege?
Hva er pollenallergi?
Pollenallergi oppstår når immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller som blant annet finnes i luftveienes slimhinner og i huden. Mastcellene inneholder histamin og andre irriterende stoffer som frigjøres ved kontakt med pollenkorn, noe som fører til allergiske symptomer. Her kan du lese mer om pollenallergi.
Skyll øyne og nese med saltvann
Pollen spres med vinden og fester seg på slimhinnene i øyne, nese og svelg. Vi anbefaler derfor at du jevnlig skyller øyne og nese med saltvann i pollensesongen. Skyllingen vil bidra til å fjerne pollen, og kan på den måten bidra til å forebygge de verste allergiplagene før de oppstår. Hvis du bruker allergimedisin i øynene og/eller nesen, anbefaler vi å rense med saltvann før du drypper øynene eller sprayer nesen med legemidlet. Dette kan bidra til bedre effekt av legemidlene. Saltvann kan brukes etter behov, så ofte du ønsker.
Allergimedisiner
Det finnes heldigvis flere reseptfrie allergimedisiner som gravide og ammende trygt kan bruke, både tabletter, nesespray og øyedråper. Våre anbefalinger i denne artikkelen baserer seg på oppdatert informasjon fra RELIS (mars 2023), en produsentuavhengig legemiddelinformasjonstjeneste for helsepersonell. Vi gjør oppmerksom på at informasjon om bruk ved graviditet og amming i pakningsvedlegg, felleskatalogen og preparatomtale ofte kan være mer restriktiv enn dette.
Dersom du bare opplever allergisymptomer fra nesen anbefaler vi at du først forsøker å behandle plagene lokalt med nesespray, og hvis du bare opplever symptomer fra øynene anbefaler vi at du først forsøker øyedråper. I mange tilfeller vil dette, kombinert med skylling med saltvann, være tilstrekkelig mot allergiske symptomer. Ved allergisymptomer fra både nese og øyne anbefaler vi tabletter, eventuelt i kombinasjon med lokalbehandling med nesespray og/eller øyedråper. Vi anbefaler å begynne å bruke allergimedisin 1-2 uker før pollenspredningen starter, for best effekt. Fordi allergimedisiner virker forebyggende, er det viktig å bruke de daglig i hele allergisesongen.
Vi anbefaler at gravide og ammende som trenger langvarig behandling eller som ikke oppnår ønsket effekt med reseptfrie allergimedisiner kontakter lege. Hvis du bruker reseptbelagte legemidler mot pollenallergi og er usikker på om disse fortsatt kan brukes når du er gravid eller ammer anbefaler vi at du rådfører deg med lege.
Reseptfri lokalbehandling: nesespray og øyedråper
Det er ingen førstevalg blant reseptfrie nesesprayer mot allergi til gravide og ammende. Reseptfrie nesesprayer mot allergi som inneholder virkestoffene levokabastin (som Livostin), flutikason (som Otrason), mometason (som Nasonex), triamcinolon (som Nasacort) eller azelastin+flutikason (som Dymista, Altimista) kan benyttes.
Det er heller ingen førstevalg blant reseptfrie øyedråper mot allergi til gravide og ammende. Reseptfrie øyedråper mot allergi som inneholder virkestoffene ketotifen (som Zaditen), levokabastin (som Livostin) eller natriumkromoglikat (som Lecrolyn sine, Lomudal) kan benyttes.
Bakgrunnen for denne vurderingen er at nesespray og øyedråper virker lokalt i nesen og øynene. Generelt vil derfor lite av medisinen gå over i blodbanen og videre til fosteret/morsmelken. Dermed er det lite sannsynlig at anbefalte doser vil gi uheldige effekter hos fosteret/bivirkninger hos barn som ammes.
Reseptfrie allergitabletter
Førstevalg blant reseptfrie allergitabletter til gravide er gjerne tabletter som inneholder virkestoffet cetirizin (som Zyrtec, Cetirizin Sandoz). Reseptfrie allergitabletter med feksofenadin (som Telfast, Altifex) kan også brukes av gravide. Reseptfrie allergitabletter med cetirizin eller feksofenadin kan brukes av ammende.
Cetirizin er ett av virkestoffene som det finnes aller mest dokumentasjon om ved bruk hos gravide. Det er ikke funnet noen økt forekomst av uheldige effekter for fosteret/barnet ved bruk av feksofenadin, som tyder på at medisinen kan regnes som trygg å bruke for gravide. Undersøkelser tyder på at det kun er små mengder av cetirizin og feksofenadin som går over i morsmelken, og det er ikke forventet at disse små mengdene vil ha noe å si for barn som ammes.
Les mer om behandling av pollenallergi hos gravide her
Les mer om behandling av pollenallergi hos ammende her
Andre hjelpemidler mot pollenallergi
Pakningsvedlegget kan inneholde mer restriktiv informasjon
Informasjonen som gis i pakningsvedlegg, felleskatalogen og preparatomtale om bruk av et legemiddel ved graviditet og amming er ofte mer restriktiv enn anbefalingene i dette rådet. Anbefalingene i dette rådet er basert på oppdaterte medisinske risikovurderinger med utgangspunkt i tilgjengelig dokumentasjon og klinisk erfaring, mens produsentene er bundet av juridiske forhold og myndighetskrav til dokumentasjon.
Trygg Mammamedisin er en offentlig tjeneste som gir deg informasjon om bruk av medisiner under graviditet og amming. Du kan enten stille spørsmål du lurer på, eller finne råd og informasjon om en rekke legemidler. Det er leger og farmasøyter som svarer på spørsmålene, og som står bak rådene og informasjonen som du finner på nettsiden.
Når bør du kontakte lege?
Du bør kontakte lege hvis du er usikker på om symptomene dine skyldes pollenallergi, hvis du ikke oppnår tilstrekkelig lindring ved bruk av reseptfrie legemidler, hvis du trenger langvarig behandling eller hvis du bruker reseptbelagte allergimedisiner og er usikker på om disse fortsatt kan brukes når du er gravid eller ammer.
Kilde: Relis (31.03.23)
Oppdatert: mars 2025