Vanlige symptomer på hemoroider
Hemoroider er i utgangspunktet normale blodårer som befinner seg like innenfor endetarmsåpningen. Av ulike grunner vil disse blodårene kunne pose seg ut, og det er denne utposingen som kalles hemoroide. De kan sitte både rett utenfor eller rett innenfor endetarmsåpningen, og man kan kjenne dem som en liten klump når man tørker seg etter dobesøk eller når man vasker seg. Kulene kan forsvinne inn, eller de kan la seg dytte inn etter man har hatt avføring.
Andre ganger dreier det seg om indre hemoroider som forekommer på innsiden av endetarmen. Denne kan begynne å blø i forbindelse med avføring.
Friskt rødt blod utenpå avføringen, på toalettpapiret eller i toalettskålen, er ofte det første symptomet på at du har en hemoroide.
Små hemoroider kan føles litt ubehagelige, men mange merker ingen symptomer. Er hemoroiden større, kan den gi ganske stort ubehag i form av smerter og kløe.
Hvorfor får gravide oftere hemoroider?
- En av de vanligste årsakene til at hemoroider oppstår, er at livmoren vokser under graviditeten. Et økt trykk fra det voksende barnet fører til et press på blodkarene ned til bekkenet, noe som gjør at blodet har en litt tyngre vei tilbake fra underkroppen og opp til hjertet. Dette kan føre til at det blir en utposing av blodåren, altså en hemoroide.
- Hormonelle endringer gjør at blodårene lettere utvider seg, noe som igjen øker sjansen for å utvikle hemoroider.
- Hemoroider kan også oppstå i forbindelse med treg mage og forstoppelse, som i seg selv er noe mange gravide plages av. For å unngå hemoroider, er det derfor viktig å spise fiberrik mat og få i seg nok drikke. Forstoppelse kan være svært ubehagelig, og kan føre til eller forverre et problem med hemoroider. Kraftig trykking ved toalettbesøk på grunn av hard mage, kan føre til større utposinger av blodårene. Ved hard avføring kan hemoroiden sprekke opp litt, slik at det kommer blod sammen med avføringen.
Hva skjer med hemoroiden etter fødselen?
Etter fødselen kan hemoroiden godt være større enn den var i graviditeten, men likevel forsvinner de fleste helt av seg selv. Hemoroider kan også oppstå i forbindelse med fødsel. Hvis for eksempel utdrivningstiden tar lang tid, eller barnet har høy fødselsvekt, er man mer utsatt for dette. Hos mange kvinner bedres fordøyelsen raskt etter fødselen, men noen vil fortsatt ha behov for behandling mot treg mage og forstoppelse. Laktosemikstur for å hindre hard avføring, kan være aktuelt å bruke en liten periode etter fødselen. De andre rådene for å forebygge forstoppelse og hemoroider er også gunstige å følge dersom man har fått en hemoroide.
Tiltak for å forebygge og bedre forstoppelse og hemoroider
For å forebygge og unngå forverring av hemoroider i graviditeten, er det viktig å følge generelle kostholds - og livsstilsråd for å unngå forstoppelse og hard avføring. Dette bør alltid forsøkes først.
- En spiseskje linfrø kan legges i vann over natten og spises morgenen etter.
- Det er også viktig å drikke mye vann, hvis ikke vil fiberen gjøre avføringen hardere.
- Surmelksprodukter kan ha en gunstig virkning på tarmfunksjonen.
- Unngå å bære tunge ting, løfting og langvarig ståing.
- Mosjon er viktig. Fysisk aktivitet stimulerer også tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
- Regelmessige toalettbesøk forebygger forstoppelse. Bruk god tid ved toalettbesøk, men unngå langvarig trykking for å få ut avføring.
- Hvis du har en hemoroide som kommer ut av endetarmsåpningen når du har avføring, bør du skyve den på plass igjen. Bruk en engangshanske, og smør hemoroiden inn med litt vaselin eller olje før du skyver den inn. Dette kan virke lindrende.
- Om du er anbefalt å bruke et jernpreparat under graviditeten, kan dette ofte gi forstoppelse. Det kan være et alternativ å bytte til et annet preparat. Snakk med helsesøster/jordmor om dette, eller spør på apoteket.
Avførende produkter som er trygge for gravide og ammende
Om ikke kostholdsrådene er tilstrekkelig for å unngå treg mage og forstoppelse, kan du prøve et avføringsmiddel. Avføringsprodukter basert på laktulose og loppefrø (reseptfritt legemiddel Vi-Siblin) regnes som førstevalg til gravide og ammende med hard mage og forstoppelse. Makrogol (reseptfritt legemiddel Movicol), er også trygt å bruke.
- Laktulosemikstur er et godt og ufarlig tarmregulerende middel som trygt kan brukes i svangerskapet og ved amming. Laktulose virker i tarmen og tas i liten grad opp i kroppen. Det vurderes derfor som trygt å bruke hos gravide og ammende. Middelet virker ved å øke vanninnholdet i tarmen, og dette gjør avføringen mykere. Det kan variere fra person til person hvor mye mikstur som trengs, og det kan ta noen dager før virkningen inntrer.
Laktulose smaker søtlig og kan virke kvalmende på noen. En bivirkning som kan forekomme de første dagene, er luft i tarmen som gir mageknip. - Avføringsmidler basert på loppefrø er et annet alternativ, for eksempel hvis du blir kvalm av laktulose. Vi-Siblin er et reseptfritt legemiddel som inneholder loppefrø, og som er trygt å bruke både for gravide og ammende. Ved behov kan dette brukes gjennom hele svangerskapet. Loppefrø inneholder fiber som gjør at avføringen går raskere gjennom tarmen.
- Makrogol er et annet middel som kan brukes av gravide og ammende dersom laktulose eller loppefrø ikke har hatt tilstrekkelig effekt. Movicol er et reseptfritt legemiddel med makrogol, og virker i tarmen ved å øke vanninnholdet. Volumet av tarminnholdet øker, og avføringen blir mykere. Middelet tas i liten grad opp i kroppen, og vurderes derfor som trygt å bruke for gravide og ammende. Det kan ta noen dager før virkningen av Movicol inntrer, og middelet kan gi bivirkninger som luft i magen og kvalme.
NB! Det er viktig å drikke mye vann i løpet av dagen ved bruk av disse midlene. Dette vil bidra til bedre effekt og mindre bivirkninger.
Les pakningsvedlegget for informasjon om anbefalt bruk og dosering. (Rådene i artikkelen kan avvike fra pakningsvedlegg og informasjon i Felleskatalogen. Våre råd baserer seg på informasjon fra tjenesten TryggMammamedisin, se kildehenvisninger)
Om ikke disse produktene har tilstrekkelig effekt, kan andre midler forsøkes. Les mer om Forstoppelse hos gravide og ammende.
Hva kan gravide og ammende bruke mot hemoroider?
Hemoroider er heldigvis ufarlige, men det kan likevel være plagsomt når de oppstår. Har du først fått dem, er de ikke så enkle å få vekk mens du er gravid. Dersom hemoroiden er plagsom, smertefull og klør, finnes det behandling med reseptfrie midler som kan forsøkes. Denne typen behandling fjerner ikke hemoroiden, men kan lindre plagene.
Gravide og ammende som trenger medisin mot hemoroider, kan forsøke de reseptfrie legemidlene Alcos-Anal eller Scheriproct salve. Disse regnes som trygge å bruke. Det er svært lite erfaring med bruk av andre midler mot hemoroider til gravide og ammende, og det anbefales derfor for sikkerhets skyld at denne gruppen først og fremst forsøker Alcos-Anal eller Scheriproct som det er mer erfaring med.
Alcos-Anal inneholder ikke noe lokalbedøvende eller betennelsesdempende medisin, men virker kløestillende og sammentrekkende på blodårene i endetarmen.
Scheriproct virker lokalbedøvende og demper betennelsen rundt hemoroidene, noe som hjelper mot kløe, smerte og hevelse. Scheriproct inneholder både kortison og en lokalbedøvende medisin. Mengden medisin er liten, og det er ikke forventet at det skal ha noen negativ effekt hverken på barnet i magen eller babyen som ammes. Det anbefales at Scheriproct brukes maksimalt 2 uker sammenhengende.
Les pakningsvedlegget for informasjon om anbefalt bruk og dosering. (Rådene i artikkelen kan avvike fra pakningsvedlegg og informasjon i Felleskatalogen. Våre råd baserer seg på informasjon fra tjenesten TryggMammamedisin, se kildehenvisninger)
Når bør jeg kontakte lege?
- dersom du er usikker på om det er hemoroider du har
- dersom du har store smerter rundt endetarmen
- dersom du har en større blødning fra endetarmen
- dersom behandling med Alcos-Anal eller Scheriproct ikke gir tilstrekkelig effekt mot plagene
- dersom plagene er store, langvarige eller hvis hemoroidene er veldig vonde
Kilder: Helsenorge.no, Foreldrebrosjyrer Farmasøytisk institutt (UiO), Felleskatalogen, Tryggmammamedisin.no, (TryggMammamedisin er en offentlig finansiert tjeneste. Tjenesten drives av Regionale legemiddelinformasjonssentre, Relis, ved universitets sykehusene)
Oppdatert: september 2021