Når skal man begynne å smøre med solkrem?
Når barna skal tilbringe mye av dagene ute, er det viktig å ha gode solrutiner på plass så tiden ute kan nytes uten at noen blir solbrent.
Huden til små barn er tynnere enn huden til voksne og inneholder mindre pigment. Det betyr at de øverste hudlagene hos barn lettere blir skadet ved sterk UV-stråling. Solforbrenning hos små barn er derfor svært uheldig. På kort sikt blir huden rød, vond og øm. På lengre sikt øker solskader risikoen for å utvikle hudkreft. Det er derfor svært viktig å beskytte barna mot å bli solbrente tidlig.
Det er ikke alltid så lett å vurdere hvor tidlig på våren det er nødvendig å beskytte med solkrem. For å være på den sikre siden, kan du se på UV-varslingen der du bor. Et UV-varsel sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola forventes å bli, og angis som UV-indeks. Om UV-indeksen er på 3 eller høyere, er det på tide å bruke solbeskyttelse.
La deg ikke lure av skyene, et tynt skydekke slipper gjennom mye av UV-strålingen. I tillegg er det viktig å være klar over at også refleksjon fra underlaget er med på å øke UV-strålingen fra sola. Både snø, lys sand og krusninger på sjøen reflekterer mye. Om man sjekker dagens UV-indeks, kan man ta dette med i betraktningen når man planlegger uteaktiviteten for de små, enten det er i akebakken, i barnehagen eller på sommerens strandturer.
I starten av sesongen er det ansiktet som er mest utsatt, og som må smøres godt før man går ut. Glem ikke ørene og bak ørene før en lang utedag i barnehagen eller på tur i parken.
Foto: iStock.com/firemanYU
Hva slags solkrem skal jeg kjøpe til barna?
Barnehuden er finere og mer sensitiv enn voksnes hud, og trenger derfor solkrem og solstifter som er tilpasset den.
Solbeskyttelse til barn inneholder milde ingredienser som de fleste barn tåler godt, og de har høy solfaktor som gir god beskyttelse. Solfaktoren bør være på minst 30, og for de aller minste kan det være lurt å velge faktor 50. De inneholder enten kun et fysisk filter (partikkelfilter), eller en kombinasjon av et fysisk filter og et mildt kjemiske filter. Det fysiske filteret legger seg utenpå huden og beskytter, mens det kjemiske filteret trekker inn i huden. Dette for å redusere risiko for eventuelle allergiske reaksjoner, da lite eller mindre filter vil trekke ned i huden. Noen solkremer til barn kan derfor være litt mer klissete å smøre ut enn solkrem til voksne. Hvis barnet er mye i vann, er det lurt å velge en vannresistent eller ekstra vannresistent solkrem.
Hvis solkremen er ny for deg og barnet ditt, er det anbefalt å smøre litt på et lite hudområde først. Slik forsikrer du deg om at barnet ikke reagerer på solkremen før dere skal ut i solen.
Se hele vårt solsortiment til barn
Har du barn som elsker å bade?
Hvis barnet er mye i vann, er det lurt å velge en solkrem du kan stole på gir beskyttelse også under badingen.
Den europeiske standarden har to nivåer for betegnelse av vannresistens. Hvis solkremen er "vannresistent" skal det minimum være igjen 50 % av solbeskyttelsen etter 2 bad på 20 minutter. Hvis solkremen er «ekstra vannresistent» skal det minimum være igjen 50 % av solbeskyttelsen etter 4 bad på 20 minutter. Selv om solkremen er vannresistent er det viktig å påføre ny solkrem etter at barnet er ferdig med å bade, har svettet eller tørket seg med et håndkle.
For barn som er mye på sandstranda, kan det være praktisk å velge en solkrem som er «sandresistent». Ved kontakt med sand vil ikke barna miste solbeskyttelsen eller få en sviende hud etter at sanden er børstet av. Sanden vil være lett å børste av og man unngår sand som sitter fast på huden og føles ukomfortabelt.
Smør barna ofte og nok
Det kan ofte være utfordrende å smøre barn. Ved å gjøre unna smøringen før dere går ut i solen, slipper dere å starte oppholdet med bråk og motstand. Smør barnet 30 minutter før dere går ut, så får solkremen trukket godt inn.
Ikke vær gjerrig med solkremen. For å oppnå beskyttelsen som står angitt på pakningen, må du påføre tilstrekkelig mengde. En huskeregel er cirka en god barnehåndfull solkrem til hele kroppen. Bruker du en solspray rett på kroppen, bør du spraye to ganger for å være sikker på at det blir nok. Er du usikker om du smurte en kroppsdel ordentlig? Smør en gang til for å være på den sikre siden! Glem ikke ørene og bak ørene, inntil hårfestet, nakken, nesen, hendene og føttene. Bruk gjerne en solstift til disse utsatte områdene.
Gjenta smøringen hver 2. time, og alltid etter bading eller hvis solkremen er svettet bort. Solstiften kan gjerne brukes oftere. Mange barnehager ønsker at barna kommer ferdig smurt om morgenen. Det er likevel viktig å tenke på at solbeskyttelsen avtar etter noen timer og barna bør smøres på nytt. Da er det lurt å ha en egen solkrem stående på barnets plass i barnehagen.
Ta pauser fra sola
Solkrem alene er ikke alltid nok for å beskytte barna mot solen. Man må også begrense tiden barna oppholder seg i sterk sol. Ta gjerne pause fra sola mellom klokken 12 og 15, eller legg badeturen til ettermiddagen. Om mulig bør man forsøke å finne uteområder og strender der det også er mulig å oppsøke skygge for lek og aktivitet. Sørg for at sandkassen får skygge fra et tre eller en parasoll, parasollen kan du gjerne ta med på stranden også. Barn velger ofte et svalt og skyggefullt sted hvis de har muligheten, la gjerne barna leke inne midt på dagen hvis de ønsker det. Vi trenger sol, men ikke for mye. Barn med lys hud får dannet nok vitamin D etter kort tid i solen om sommeren. Behovet for D-vitamin kan også dekkes gjennom kosten.
Barn under 1 år bør ikke oppholde seg i direkte sollys. Sett vognen eller leketeppet i skyggen under et tre eller parasoll, og beskytt babyens hud med klær eller teppe. Sørg også for å beskytte bar hud på babyen med solkrem tilpasset de aller minste.
VIKTIG: Babyen må ha det luftig og godt i vogna. Å dekke til barnevognåpningen med tepper øker faren for overopphetning. Det er sunt og helt ufarlig for barnet å få både frisk luft og dagslys mens det sover. Pass på at åpningen er dekket med insektnett/kattenett slik at innsekter og andre dyr ikke kommer inn.
Beskytt med klær
Solkrem og pauser fra solen er flott, men for best beskyttelse er det anbefalt å kle på barnet lette bomullsklær, gjerne med lange ermer. Det er ingen grunn til å kle av barnet helt i solen, hverken i barnehagen eller på stranden. Fargerike klær beskytter best. Klær med UV-beskyttelse er ypperlig til barn som elsker å bade. Barnas øyne er mer følsomme for UV-stråler og bør beskyttes med solbriller. En solhatt med brem gir bedre skygge enn caps, som ikke beskytter nakken og ørene.
Lær barna gode solvaner tidlig
Det er viktig at barna tidlig lærer seg om solens virkning og om nødvendigheten av å beskytte seg og ta pauser fra sola. Da kan de slippe mange vonde episoder med å være solbrente i årene framover, og redusere sjansen for å utvikle hudkreft senere i livet. Vi voksne må være gode rollemodeller og være flinke til å gjennomføre dette i praksis når vi er ute med barna. Hverken voksne eller barn skal behøve å bli solbrent.
Hva gjør jeg om barnet mitt har blitt solbrent?
Om man er aldri så flink, så kan uhell skje. Ved solforbrenning blir huden varm, øm, hoven og rød. Lett solforbrenning trenger ingen behandling, men barnet bør holdes unna solen noen dager til forbrenningen er gått over.
For å lindre plagene kan man kjøle ned huden ved å legge på en klut som er vridd opp i kaldt vann, eller smøre på en kjølende krem/gel. Kildevann i sprayform har en kjølende og beroligende virkning på huden og kan anbefales. Hvis huden er rød og hoven, kan man bruke Hydrokortison inntil 2–3 dager av gangen for barn over 2 år. Lokalbedøvende middel som Xylocain salve kan gi en kortvarig lindring av smertene, men bør kun brukes på et begrenset hudområde.
Dersom barnet ditt har blitt kraftig solbrent og fått blemmer bør lege/legevakt kontaktes. Kontakt også lege om barnet utvikler feber og/eller hodepine, blir slapp eller kvalm.
Oppsummerte råd for beskyttelse i sola
- Unngå at barna blir solbrent.
- Bruk nok solkrem med minst faktor 30 og smør på nytt ved behov, minst hver 2. time.
- Følg med på UV-varsel hvor sterk sola blir.
- Tilrettelegg slik at uteområder gir tilgang til både sol og skygge.
- Begrens tiden barna er i sterk sol, og ta gjerne pause fra solen klokken 12–15.
- Klær, solbriller og noe på hodet beskytter godt.
- Vær gode rollemodeller for barna ved at de voksne også beskytter seg i sola.
Kilder: Foreldrebrosjyrer (Farmasøytisk institutt, UiO), Kreftforeningen, Norsk Helseinformatikk, Helsenorge, LHL Astma og allergi, leverandørinformasjon
Oppdatert: juli 2023