• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 399,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Her finner du informasjon om ulike resepttyper, forskjellen på dem, og når det er vanlig å få utskrevet de forskjellige typene.

Hva er en resept?

En resept er en bestilling på ett eller flere legemidler, som gir deg rett til å få utlevert dette på et apotek. Det er hovedsakelig lege eller tannlege som forskriver resepter, men i enkelte tilfeller kan annet helsepersonell, som for eksempel farmasøyt, jordmor, helsesykepleier eller optiker skrive ut en resept. Resepter brukes for medisiner, medisinsk utstyr eller næringsmidler som kan være enten påkrevd for behandling av sykdom, eller for å oppnå bedre helse. Det finnes ulike typer resepter, avhengig av type medisin og hvordan den skal betales for. 

Hva er hvit resept? 

Hvit resept er en “vanlig” resept, og brukes for medisiner som ikke er dekket av det offentlige helsevesenet. Du betaler altså hele kostnaden selv. Hovedsakelig brukes hvit resept for medisiner som kun skal brukes i korte perioder, som for eksempel antibiotika. Det finnes noen unntak der også faste medisiner forskrives på hvit resept.

Hva er blå resept?

Legemidler som helt eller delvis betales av folketrygden forskrives på såkalt blå resept eller “blåresept”. Personer som har en kronisk sykdom eller langvarige helseproblemer som trenger behandling i minst 3 måneder pr. kalenderår, kan ha krav på legemidler eller medisinsk utstyr på blå resept. 
Dersom resepten din er forskrevet som en blå resept, vil dette vises i reseptoversikten din hos oss.  

Hva er forskjellen på hvit resept og blå resept?

Medisiner skrevet ut på hvit resept betaler du vanligvis selv. Utgifter på hvit resept regnes ikke som egenandel og er ikke en del av summen som kan utløse frikort. Blå resept sikrer at du som pasient får dekket deler av medisinutgiftene dine av folketrygden dersom du har alvorlig og langvarig sykdom.

Dersom legen har skrevet ut en blå resept til deg, betaler du en maks egenandel innenfor en 3-måneders periode, og en maks egenandel totalt sett i løpet av året.

Du kan i flere tilfeller bli tilbudt et rimeligere alternativ, der myndighetene dekker den rimeligste varianten. Dette er apotek pliktig til å informere om. Hos oss vil du bli presentert flere alternativer dersom dette finnes, der du også får en oversikt over prisforskjellen på de ulike variantene. Du kan lese mer om byttbare legemidler her.

Hva er en H-resept?

H-resept står for Helseforetaksresept. En H-resept er en resept på legemidler hvor pasientens helseforetak (sykehus) dekker utgiftene. Foreskriver av slike resepter må være ansatt ved et helseforetak eller være avtalespesialist.

For at du skal få utskrevet en H-resept, må ett eller flere kriterier være oppfylt:

  • En lege i spesialisthelsetjenesten starter, evaluerer og avslutter behandlingen av deg.
  • Det er nødvendig at spesialisthelsetjenesten overvåker deg fysisk og passer på deg når du tar medisinen.
  • Det er nødvendig med utstyr som kun spesialisthelsetjenesten har for å gi deg medisinen. 
     

Fastlegen kan ikke fornye en H-resept. Hvis du har behov for en ny H-resept, må du kontakte stedet hvor du har fått behandling.

Reseptpliktige legemidler er delt inn i grupper

A-resept

Reseptbelagte legemidler som er klassifisert som sterke narkotiske stoffer, må forskrives på en egen type resept, en A-resept eller såkalt narkotikaresept.

B-resept

Dersom det foreskrevne legemiddelet er klassifisert som vanedannende, omtales resepten gjerne som B-resept. Dette omhandler blant annet sovemedisiner, sterke smertestillende og hostestillende midler. 

C-resept

Alle andre reseptbelagte legemidler er i gruppe C. Det er kun resepter i denne gruppen som kan reitereres (gjentas), med unntak av A- og B-resepter forskrevet for folketrygdens regning.

Det er legitimasjonsplikt for å hente ut reseptbelagte legemidler i apotek. Hos Farmasiet legitimerer du deg med BankID eller annen eID.

Kontakt kundeservice dersom du har andre spørsmål knyttet til bruk av e-resept eller bruk av reseptbelagte midler. Autoriserte farmasøyter med taushetsplikt gir hjelp og veiledning.

Publisert: mars 2025

;