• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 349,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Pollenallergi (også kalt høysnue) er allergi mot pollen fra planter, gress og trær. Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp. I overkant av 20 prosent av den norske befolkningen – rundt én million – har forskjellige former for pollenallergi. Dette er en plagsom tilstand, men heldigvis er det mange reseptfrie legemidler som kan lindre symptomene.

Når du blir utsatt for «pollenangrep», frigjøres histamin fra ulike celler i slimhinnene i nese, svelg og øyne. Histaminet er hovedansvarlig for den akutte allergiske reaksjonen som kløe, nysing og rennende øyne og nese. 

Det finnes mange ulike typer behandling for deg som har pollenallergi. I dag finnes det tre prinsipper for behandling – unngå stoffer man ikke tåler, bruke legemidler som demper symptomene, og allergivaksinasjon.

Unngå bestemte allergener

Å unngå det stoffet man er allergisk mot, kan lindre allergisymptomene. Ved enkelte typer allergi, f.eks. matvareallergi, er det forholdsvis lett å unngå det man er allergisk mot, men ved pollenallergi er det desto vanskeligere. Pollensesongen er lang, og vår- og sommermånedene kan være veldig slitsomme. I tillegg er det mange som reagerer på dufter og planter vi omgir oss med i juletiden, såkalt juleallergi. Vil du vite mer om pollenallergi og de ulike irritantene?

Reseptfrie legemidler kan dempe symptomene!

Kom i gang med allergibehandlingen helst før nesen renner og øynene klør, og fortsett med behandlingen til sesongen er over.  Det finnes en rekke reseptfrie legemidler hvor fellesnevneren er at de kurerer ikke allergi, men reduserer plagene dine. Målet med behandlingen er at du skal ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner. Pollenallergi kan behandles lokalt (i øyne og nese) eller ved å bruke tabletter. Vi skal forsøke å veilede deg gjennom ulike reseptfrie legemidler. Kontakt legen din dersom plagene vedvarer selv om du har brukt reseptfrie legemidler eller du har liten effekt av disse.

Lurt å rense og skylle øyne og/eller nese med saltvann i pollensesongen

Pollen spres med vinden og fester seg på slimhinnene i øyne, nese og svelg. Vi anbefaler derfor at du jevnlig skyller med sterilt saltvann i pollensesongen. Skyllingen vil holde nese og øyne fri for pollen og støv gjennom dagen, og på den måten forebygge de verste allergiplagene før de oppstår. Til nesen er det anbefalt å bruke nesespray med saltvann, mens til øynene er det mest praktisk med engangspipetter. Det finnes også våtservietter som er fine til å tørke bort pollen fra huden rundt øynene. Saltvann kan brukes av både barn og voksne, så ofte man ønsker. Bruker du allergilegemidler til øyne og nese, anbefaler vi deg å bruke saltvann før du drypper øynene eller sprayer nesen. Legemidlene virker nemlig bedre på rene slimhinner, så å «vaske» med saltvann først gjør at legemidlet kommer mer aktivt til.

Reseptfrie legemidler til øyne og nese

Saltvann er viktig for å vaske/skylle nese og øyne. Dersom det ikke er tilstrekkelig, kan du bruke reseptfrie legemidler for å forebygge og dempe allergiplagene. Som regel starter man med lokalbehandling i det området som reagerer. Er det øyne som klør og er røde, bruk øyedråper. Er det nesen som klør og du får nyseanfall i serier, ja da er det nesespray som gjelder. Kommer du ikke i mål med disse, kan du supplere med allergitabletter.

Reseptfrie øyedråper mot pollenallergi

Det er vondt og ubehagelig når øyne klør, er røde, hovne og du føler du har sandpapir på øynene. Øyedråpene virker ved å hemme aktiviteten til en rekke betennelsesceller og reduserer således intensiteten av allergireaksjoner. Det finnes flere typer øyedråper mot allergi, og de virker ikke helt på samme måte.

Zaditen øyedråper har den egenskapen at den både virker forebyggende og demper allerede oppståtte allergiplager. Effekten inntrer vanligvis raskt, og du kan bruke dråpene fast eller ved behov.

Livostin og Spersallerg øyedråper inneholder antihistaminer og er effektive hvis du allerede kjenner allergiplagene i øynene. Effekten inntrer vanligvis raskt og du kan bruke de fast eller ved behov. Spersallerg reduserer i tillegg tendensen til røde øyne, men skal av den grunn ikke brukes mer enn 14 dager sammenhengende.

Lomudal og Lecrolyn virker forebyggende ved å hemme frigjøringen av histamin. Med disse øyedråpene tar det noe tid før effekten kommer, så du må starte dryppingen før sesongen starter og dryppe hver dag gjennom hele sesongen.

Øyedråper hjelper kun mot symptomer i øynene, så hvis du i tillegg har allergiske plager i nesen eller luftveiene, kan det være nødvendig å kombinere øyedråper med annen medisin, f.eks. antihistamintabletter eller nesespray.

*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemidlet

Øyedråper og kontaktlinser.

Bruker du kontaktlinser er det viktig å bruke øyedråper som ikke inneholder konserveringsmidler som kan misfarge linsene dine. Zaditen, Lomudal og Spersallerg finnes som endosebeholdere uten konserveringsmidler.

Reseptfrie nesesprayer mot pollenallergi

Er nesen tett og renner, den klør og du serienyser, vil nesespray være aktuelt å bruke. Det finnes flere forskjellige reseptfrie nesesprayer mot allergi.

Livostin nesespray inneholder et antihistamin, virker i løpet av få minutter og har først og fremst effekt på nysing, kløe i nesen og rennende nese.

Er nesen tett, kan det være en fordel å bruke en nesespray som inneholder kortison.  Nasacort, Nasonex, Livicort eller Otrason demper betennelsestilstanden i neseslimhinnen. Da åpnes tett nese, og de vil i tillegg lindre andre neseplager ved allergi.

*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemidlet

Reseptfrie tabletter mot pollenallergi

Når du blir utsatt for «pollenangrep», frigjøres histamin fra ulike celler i slimhinnene i nese, svelg og øyne. Histaminet er hovedansvarlig for den akutte allergiske reaksjonen. Allergitablettene virker ved å blokkere histamin, derav navnet antihistamin. Også her finnes ulike typer på markedet. Cetirizin og Zyrtec inneholder samme virkestoff og har vært lengst på markedet. Disse kan for noen gi trøtthet. Telfast er en nyere variant som har vist seg å gi mindre trøtthet. Hvilket av disse virker best? Det er ingen fasit, da de virker forskjellig fra person til person. Vi anbefaler deg til å prøve deg frem til du finner den tabletten som virker best for deg.

*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemidlet.

Allergimedisiner til gravide, ammende og til barn.

Vi anbefaler lokal behandling med øyedråper og nesespray som førstevalg. Gravide og ammende kan bruke alle typer øyedråper og nesespray, disse går ikke over til fosteret eller over i morsmelken. Dersom man ikke kommer i mål med disse kan allergitabletter brukes alene eller som supplement. Både Cetirizin og Zyrtec kan trygt brukes under graviditet og amming.

Barn med allergiplager kan bruke Livostin nesespray. Barn over 6 år kan bruke Zaditen og Livostin øyedråper.. Allergitabletter som Cetirizin og Zyrtec kan brukes fra 6 år og oppover.

*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemidlet

Behandle årsaken til allergien – allergivaksinasjon

Allergivaksinasjon behandler årsaken til allergien. Ved å regelmessig tilføre en dose av det stoffet (allergenet) som forårsaker allergiplagene, behandler man årsaken til allergien. Immunsystemet påvirkes, slik at toleransen mot stoffet øker. Målet med behandlingen er å oppnå en langvarig effekt hvor både symptomer og behov for legemidler reduseres eller forsvinner helt.

Allergivaksinasjon i tablettform finnes til behandling av gresspollenallergi (voksne og barn fra 5 år), bjørkepollenallergi (voksne) og husstøvmiddallergi (fra 12 år). Allergivaksinasjon som injeksjon kan gis til voksne og barn fra 5 år for bjørk, gress og burot. Kan nevnes at det også finnes allergivaksiner for pelsdyr (hund, katt og hest), husstøvmidd, bier og veps.

Kilder: Felleskatalogen og leverandørinfo

Oppdatert: Desember 2020