Årsaker
Bruk av visse medisiner (som for eksempel vanndrivende legemidler), og noen sykdommer og infeksjoner (som for eksempel diabetes og urinveisinfeksjon) kan gi økt risiko for urinlekkasje. I tillegg er overvekt en risikofaktor, på grunn av økt press på mage- og bekkenmuskler. Forstørret prostata eller midlertidig svekkede muskler på grunn av prostatakirurgi er også vanlige årsaker til inkontinens hos menn.
Vanlige typer inkontinens
De vanligste typene urinlekkasje er urge-inkontinens og etterdrypp, det er også vanlig å ha en kombinasjon av disse to.
Urge-inkontinens, også kalt «overaktiv blære», er den vanligste formen for urinlekkasje. Hvis du har overaktiv blære opplever du en plutselig trang til å tisse, men klarer ikke holde deg til du kommer deg på do. Slik urinlekkasje skyldes ofte forstørret prostata eller prostatakirurgi.
Stress-inkontinens er ufrivillig urinlekkasje som skyldes anstrengelser av blæren. Dette kan for eksempel skje ved hosting, nysing eller når du ler. Slik urinlekkasje er vanligst hos kvinner, men kan også oppstå etter nylig prostatakirurgi.
Etterdrypp vil si at det lekker et par dråper urin etter at du har vært på toalettet. Etterdrypp oppstår når blæren ikke tømmes fullstendig, og urinen heller samles i urinrøret fra blæren. Slik urinlekkasje kan typisk oppstå ved forstørret prostata eller ved svak bekkenbunnsmuskulatur.
Overløps-inkontinens forårsakes normalt av at noe sperrer for urinstrømmen, som så gjør at blæren fylles opp og lekker. Hvis du opplever konstant eller periodevis urinstrøm, kan det hende du har overløps-inkontinens. Slik urinlekkasje skyldes ofte forstørret prostata.
Overaktiv blære
I mange tilfeller er en overaktiv blære et symptom på en forstørret prostata. Det er vanlig at prostatakjertelen blir større når menn blir eldre, noe som kan forårsake plager som for eksempel nattlig vannlating, hyppig vannlating, svak urinstråle og urinlekkasje. Forstørret prostata er vanligvis ikke et alvorlig helseproblem men hvis du opplever symptomer er det viktig å få disse sjekket av lege, da noen symptomer er like som ved mer alvorlige tilstander, som for eksempel prostatakreft.
Hva kan jeg gjøre?
Inkontinens kan være hemmende i hverdagen og mange føler seg skamfulle når de opplever urinlekkasje. Mange slutter med daglige aktiviteter og lidelsen kan gå utover både jobb, sosialt liv og nattesøvn.
Det finnes heldigvis behandling og livsstilsendringer som kan bedre symptomene dine, og diskré inkontinensprodukter som kan gi deg en ekstra beskyttelse. Det er legen som må stille en diagnose og eventuelt tilby behandling hvis det er aktuelt for deg. Før du eventuelt gjør livsstilsendringer for å bedre plagene dine bør du alltid rådføre deg med legen for å finne ut årsaken til at disse symptomene oppstår. Slike endringer kan for eksempel være å trene opp blæren på nytt, kutte ned på triggere som alkohol, koffein og kunstige søtningsmidler, gå ned i vekt og stresse ned. Det kan også være aktuelt med bekkenbunnstrening.
Inkontinensprodukter
Inkontinensprodukter spesielt tilpasset menns anatomi sikrer god komfort og gjør at du kan føle deg trygg på at du kan leve livet ditt uten begrensninger. Det finnes ulike produkter basert på hvor store plager du har.
Hvis du kun har lette plager kan det kanskje være tilstrekkelig med det minste og tynneste innlegget som plasseres i undertøyet, men det finnes også maskuline boxershorts som er egnet fra middels til svært kraftig urinlekkasje. Disse brukes da istedenfor vanlig undertøy. Det finnes også produkter som er unisex, som for eksempel buksebleier. Pakningene er markert med antall dråper eller lignende for å angi grad av absorberingsevne, slik at du enkelt kan finne det som passer best for deg.
Spør oss på apoteket hvis du trenger hjelp med å velge riktig produkt basert på dine plager.
Kilder: Leverandørinformasjon, Norsk Helseinformatikk, Helsenorge
Oppdatert: januar 2023