Hva er bakteriell vaginose?
Bakteriell vaginose er vanligvis ufarlig, og forsvinner ofte av seg selv. Infeksjonen kjennetegnes ved en tyntflytende grå eller hvit utflod, med en fiskeaktig lukt. Den ubehagelige lukten kan bli mer fremtredende etter samleie.
Årsaker
Den naturlige bakteriefloraen i skjeden består av mange ulike bakterier. Vanligvis er det mye melkesyrebakterier, som er med på å opprettholde et surt miljø (lav pH-verdi). Det sure miljøet er ugunstig for de fleste sykdomsfremkallende mikroorganismer, og forebygger derfor infeksjon. I tillegg produserer bakteriene hydrogenperoksid, som også beskytter mot infeksjoner. Ved ubalanse i bakteriefloraen kan det bli flere av de andre bakteriene, og færre melkesyrebakterier, som produserer mindre hydrogenperoksid. Da blir pH-verdien i skjeden høyere, og risikoen for infeksjon blir større.
Selv om årsaken til bakteriell vaginose er ukjent, vet vi at risikoen for en slik ubalanse i skjeden øker med ny partner eller ved hyppig partnerbytte.
Kan bakteriell vaginose være farlig?
Selv om bakteriell vaginose i utgangspunktet er en ufarlig infeksjon, har den blitt knyttet til alvorlige komplikasjoner under graviditet. Infeksjonen kan gi økt risiko for spontanabort, for tidlig fødsel, for lav fødselsvekt, og infeksjon i livmorhulen.
Soppinfeksjon eller bakteriell vaginose?
Både soppinfeksjon i underlivet og bakteriell vaginose kjennetegnes av en endring i utflod. Ved soppinfeksjon er utfloden som regel luktfri, men tykkere (cottage-cheese-liknende), og mange opplever kløe og svie. Ved bakteriell vaginose vil lukten være karakteristisk. Det er viktig å skille mellom disse to tilstandene, da de krever forskjellig behandling.
Behandling av bakteriell vaginose
Bakteriell vaginose går som regel over av seg selv, hvis ikke kan den behandles med antibiotika. Antibiotikabehandlingen kan tas i tablettform som svelges, eller i form av en gel, krem eller vagitorier for lokalbehandling. Antibiotika krever resept fra lege. Vanligvis behandles ikke partnere, men noen leger anbefaler å avstå fra sex under behandlingen.
Hvordan kan jeg forebygge bakteriell vaginose?
- Vask underlivet og ytre kjønnsorganer forsiktig. Vask kun på utsiden, med vann og tilpassede intimprodukter.
- Ved ubalanse i bakteriefloraen kan du forsøke lokal behandling med melkesyrebakterier, eller andre produkter som bidrar til å gjenopprette lav pH-verdi og den naturlige bakteriefloraen. Effekten er noe usikker, og gjerne kortvarig.
Kjerringråd som yoghurt eller eddik i skjeden har ingen effekt, og kan gjøre symptomene verre.
Når bør jeg gå til legen?
- Hvis du kjenner vond lukt (eller eventuelt har andre plager fra underlivet) som ikke går over av seg selv.
- Hvis du får nye plager etter at du har blitt behandlet mot bakteriell vaginose.
- Hvis du er gravid, og er usikker på om du kan ha bakteriell vaginose.
- Hvis du er usikker på om du har underlivssopp eller bakteriell vaginose.
Kilder: Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen, Store medisinske leksikon, Helsenorge, leverandørinformasjon
Oppdatert: juni 2022