De viktigste faktorene for å lykkes med å holde vekten på sikt:
- Spis regelmessige måltider hver dag. Måltidsrutinene er viktige for å unngå overspising. Regelmessige måltider forebygger også sterk sultfølelse og dermed også feil valg av matvarer. Spis gjerne frukt som mellommåltider.
- Reduser inntaket av fett og sukker. Bestem på forhånd når du kan kose deg med søtsaker, for eksempel godteri, kaker og sukkerholdig drikke.
- Spis frokost hver dag. Da blir det enklere å spise passe mye resten av dagen.
- Reduser det samlede energiinntaket. Velg matvarer merket med nøkkelhullet, og begrens deg til én porsjon per måltid.
- Vei deg regelmessig. Hvis du veier deg én gang i uken, er det lettere å fange opp vektøkning.
- Skriv ned hva du spiser og drikker, for å bli mer bevisst på matvanene dine.
- Vær fysisk aktiv i 60 minutter om dagen. Da er det enklere å holde vekten, i tillegg til at du oppnår en rekke andre positive helseeffekter.
Når man har gjeninnført vanlig mat kan kosterstatninger brukes for å begrense energiinntaket eller som et raskt og enkelt alternativ, for eksempel hvis det ikke ble noe av dagens middagsplaner, eller hvis du må innta lunsjen raskt før et møte. Å bytte ut enkelte måltider kan også gjøre det enklere å begrense energiinntaket og oppnå en stabil vekt etter vektnedgang.